UBRZANA ISPORUKA

SAD šalje borbene tenkove Abrams Ukrajini, žele ih dostaviti što je prije moguće

Osim zabrinutosti koliko će brzo tenkovi stići, nejasno je hoće li stići u dovoljno velikom broju da naprave razliku

M1 Abrams tenk

 Romeo Gacad/Afp

Bidenova administracija ubrzala je isporuku američkih borbenih tenkova M1 Abrams Ukrajini te bi ih ukrajinske snage trebale dobiti za osam do 10 mjeseci. Pentagon je u utorak otkrio kako će SAD umjesto 31 novog tenka M1A2 Abrams, što je bio izvorni plan, u Ukrajinu poslati isto toliko starijih verzija M1A1. Izgradnja i isporuka novih tenkova mogla bi potrajati jednu do dvije godine, dok bi se starija verzija mogla uzeti iz postojećih vojnih zaliha.

Washington očito smatra da Kijevu treba poslati borbene tenkove što je prije moguće. "Radi se o tome da ova važna borbena sposobnost prijeđe u ruke Ukrajinaca", rekao je na konferenciji za novinare brigadni general i glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

Bidenova administracija je u siječnju najavila da će poslati tenkove u Ukrajinu - nakon što je mjesecima inzistirala da su prekomplicirani i preteški za održavanje i popravak. Ta je odluka bila dio šireg diplomatskog dogovora, koji je otvorio vrata Njemačkoj da pošalje svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopusti Poljskoj i drugim saveznicima da učine isto.

Ryder je rekao da će tenkovi teški 70 tona biti obnovljeni i opremljeni topovima od 120 mm i mitraljezima kalibra 50 kako bi bili spremni za borbu za Ukrajinu. Odbio je reći gdje će se taj posao obavljati, ali dužnosnici upoznati s ovim planom rekli su da predviđaju da će se to dogoditi u vladinom objektu u Limi, u saveznoj državi Ohio. General Dynamics Land Systems upravlja jedinom tvornicom u SAD-u koja proizvodi tenkove.

Nije poznato kada će SAD početi obučavati ukrajinske snage o tome kako koristiti, održavati i popravljati tenkove. Namjera je da se obuka trupa poklopi s obnovom tenkova, tako da bi sve na vrijeme bilo spremno za bitku kasnije ove godine. Pentagon će također morati osigurati da ukrajinske snage imaju adekvatan opskrbni lanac za sve dijelove potrebne za održavanje tenkova.

Tenkovi Abrams neće stići u Ukrajinu do očekivane proljetne ofenzive Rusije i Ukrajine, ali zato tenkovi njemačke proizvodnje već stižu iz Poljske.

"Osnovna obuka na tenkovima Abrams za američke vojnike traje 16 tjedana, a to je samo osnovna obuka o tome kako njima upravljati. Onda ih morate znati održavati, morate imati opskrbni lanac kako biste zapravo održavali zalihe rezervnih dijelova dok se borite jer će ovi tenkovi bez sumnje primati neke udarce", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby za MSNBC.

Slanje tenka u ratnu zonu nije samo po sebi vojna sposobnost. Potrebno je, naime, poslati cijeli paket, što uključuje streljivo, opremu za njegovo održavanje i gorivo te je potrebno obaviti obuku kako bi tenk mogao biti održiv u borbi. Osim zabrinutosti koliko će brzo tenkovi stići, nejasno je hoće li stići u dovoljno velikom broju da naprave razliku.

"31 tenk dovoljan je za opremanje triju tenkovskih bojni. Trebaju im brigade, a ne čete. Ako im date samo jedan bataljun, ne dajete im sposobnost da nadmaše Ruse, što bi im dale brojne oklopne brigade zapadnog tipa", rekao je umirovljeni general bojnik Patrick Donahoe.

U Washingtonu je dvostranačka skupina senatora nedavno pozvala Pentagon da provede "hitnu i sveobuhvatnu" procjenu onoga što bi bilo potrebno za suprotstavljanje Rusiji u Europi ako izbije sukob između nuklearnih sila. Zakonodavci su kritizirali trenutačni plan ministarstva obrane da sljedeću procjenu svojih potreba izvrši 2026. godine.

"Ruska vojska nije ista kao što je bila 2021. i ne pokazuje znakove povratka u stanje prije invazije u bliskoj budućnosti. Naši zahtjevi za ratovanje u Europi trebali bi odražavati ovu novu stvarnost - ne 2026., nego sada", stoji u pismu ministru obrane Lloydu Austinu, koje su potpisali senatori republikanci Tom Cotton i Roger Wicker, demokrat Richard Blumenthal i nezavisni Angus King.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:10