UŽIVO: RAT U UKRAJINI

SAD šalje Kijevu novu tranšu oružja od 550 milijuna $; Rusi koriste najveću elektranu kao ‘nuklearni štit‘

Ključne događaje 160. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Grad Trocjanec u Sumskoj oblasti

 Genya Savilov/Afp

Ključni događaji:

- 160. je dan ruske invazije na Ukrajinu


Ulazimo u 160. dan rata u Ukrajini, a ovo su dosad najbitniji događaji:

Šef Ujedinjenih naroda upozorio je da je do nuklearnog uništenja udaljena samo jedna pogrešna procjena. Na otvaranju ključne konferencije Ugovora o neširenju nuklearnog oružja u New Yorku, António Guterres upozorio je da se svijet suočava s "nuklearnom opasnošću kakva nije viđena od vrhunca Hladnog rata". "Čovječanstvo dijeli samo jedan nesporazum, jedna pogrešna procjena udaljena od nuklearnog uništenja", rekao je navodeći rat u Ukrajini kao značajan faktor.

U ponedjeljak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da u nuklearnom ratu "ne može biti pobjednika" i da ga "nikada ne treba pokrenuti" u pismu poslanom sudionicima NPT konferencije. Putin je u veljači oštro upozorio da bi vas svaki pokušaj uplitanja NATO-a u rat u Ukrajini "doveo do posljedica s kojima se nikada u svojoj povijesti niste susreli". Nekoliko dana kasnije naredio je da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

SAD je u međuvremenu optužio Rusiju da koristi najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu kao "nuklearni štit". Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Washington "duboko zabrinut" što Moskva sada koristi elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz nje i nazvao je akcije Rusije oko elektrane "vrhuncem neodgovornosti".

SAD će Ukrajini poslati 550 milijuna dolara u novoj tranši oružja, uključujući streljivo za sve važnije raketne bacače i topnička oružja. Ukrajina je primila seriju od još četiri američka topnička raketna sustava visoke mobilnosti (Himars), rekao je ukrajinski ministar obrane u ponedjeljak.

Brod koji je prevozio ukrajinsko žito napustio je u ponedjeljak luku Odesa po prvi put od početka ruske invazije prema međunarodno posredovanom dogovoru o deblokadi ukrajinskog poljoprivrednog izvoza i ublažavanju rastuće globalne prehrambene krize. Brod Razoni koji je plovio pod zastavom Sijera Leonea prevozio je 26.000 tona kukuruza i bio je namijenjen za Libanon. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je pošiljku kao "prvi pozitivan signal da postoji šansa da se zaustavi razvoj svjetske prehrambene krize", dok je Kremlj nazvao odlazak "vrlo pozitivnom" viješću.

Dnevna proizvodnja plina ruskog Gazproma pala je u srpnju na najnižu razinu od 2008., pokazuju brojke, usred strahovanja da bi Moskva mogla izazvati energetsku krizu u Europi obustavljanjem opskrbe. Državna energetska tvrtka pumpala je 774 milijuna kubičnih metara dnevno prošlog mjeseca – 14% manje nego u lipnju – prema Bloombergovoj analizi podataka objavljenih u ponedjeljak. Ukupna ukupna proizvodnja za godinu bila je 262,4 milijarde kubičnih metara, što je pad od 12% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Inflacija hrane skočila je u većem dijelu svijeta u razvoju od ruske invazije na Ukrajinu i zarobila je nekoliko bogatijih zemalja u ciklusu rastućih cijena, pokazalo je izvješće Svjetske banke. Organizacija je rekla da će rat pogoditi mnoge zemlje s povećanjem računa za hranu u vrijednosti većoj od 1% njihovog godišnjeg nacionalnog dohotka (BDP), dok druge neće uspjeti obuzdati utjecaj i biti bačene u potpunu dužničku krizu.

Francuska će donirati mobilni DNK laboratorij vlastima u Kijevu u pokušaju da osigura da ratni zločini ruskih snaga u Ukrajini ne ostanu nekažnjeni, rekao je u ponedjeljak predsjednik Emmanuel Macron.

Rusko gospodarstvo duboko je oštećeno sankcijama i izlaskom međunarodnog poslovanja otkako je zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu, navodi se u novom izvješću poslovnih stručnjaka i ekonomista sa Sveučilišta Yale. Uglavnom neobjavljeni podaci pokazuju da je većina njezinih domaćih gospodarskih aktivnosti u zastoju od invazije. “Ne samo da su sankcije i poslovno povlačenje djelovali, već su i temeljito osakatili rusko gospodarstvo na svim razinama”, stoji u izvješću na 118 stranica. "Ruska domaća proizvodnja potpuno je stala bez mogućnosti da nadomjesti izgubljene poslove, proizvode i talent."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29