POMOĆ S MORA

SAD šalje nosač aviona na Filipine

Filipinska vlada objavila je u utorak da je rasporedila oklopna vozila i odredila redarstveni sat kako bi spriječila pljačke u tajfunom najpogođenijem gradu Taclobanu
 AFP

WASHINGTON - Američki ministar obrane Chuck Hagel naredio je slanje nosača zrakoplova USS George Washington na Filipine, kako bi sudjelovao u pomoći žrtva tajfuna, potvrdio je u ponedjeljak Pentagon informacije agencije Reuters, dodajući kako se dolazak nosača zrakoplova na Filipine očekuje za dva do tri dana.

U priopćenju Pentagona dodaje se kako je USS George Washington, s oko 5.000 članova posade i više od 80 zrakoplova, dobio zadaću da "najvećom brzinom" krene iz Hong Konga prema Filipinima.

Nosač zrakoplova se nalazi u Hong Kongu, a očekuje se da će na Filipine stići za dva do tri dana, zajedno s drugim brodovima, među kojima su i raketne topovnjače i razarači.

Uz to što zrakoplovi stacionirani na njemu mogu pružati pomoć diljem Filipina, pročišćavač vode na nosaču zrakoplova može proizvesti 1,5 milijuna litara svježe vode dnevno.

"U skladu s potrebama, te brodovi i zrakoplovi bit će na raspolaganju za humanitarnu pomoć, opskrbu i medicinsku skrb kao podrška pokrenutim naporima (pomoći)", izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little.

Spasilačke ekipe na Filipinima nastoje utvrditi puni opseg katastrofe što ju je u petak izazvao tajfun Haiyan, jedan od najsnažnijih koji je pogodio tu zemlju.

Dužnosnici u Taclobanu, gradu koji je najteže pogođen tajfunom, izjavili su da bi samo u tome gradu broj mrtvih mogao iznositi 10.000.

U ponedjeljak je u Tacloban stiglo više američkih i filipinskih vojnih teretnih zrakoplova, a filipinsko ratno zrakoplovstvo od nedjelje ne u taj grad prevezlo oko 66 tona pomoći.

Filipinska vlada rasporedila oklopna vozila i odredila redarstveni sat

MANILA - Filipinska vlada objavila je u utorak da je rasporedila oklopna vozila i odredila redarstveni sat kako bi spriječila pljačke u tajfunom najpogođenijem gradu Taclobanu, u središnjem dijelu zemlje.

Ujedinjeni narodi spominju mogućih 10.000 žrtava u tom gradu na otoku Leyte koji je zahvatio jedan od najjačih tajfuna ikada zabilježenih, uz vjetrove koji su puhali brže od 300 km na sat i valovima od pet metara.

Tacloban je prije katastrofe imao 220.000 stanovnika. Sada tamo preživjeli napadaju konvoje pomoći i pljačkaju dućane u potrazi za vodom i hranom, a neki stanovnici opisuju oružane skupine koje traže mogući plijen.

Ministar unutrašnjih poslova Mar Roxas je na radiju DZMM rekao da su raspoređena četiri oklopna kola i više stotina vojnika i policajaca.

On je precizirao da čine sve da pokažu nazočnost vlasti svima i posebice onima s lošim namjerama.

Nije precizirao gdje će se stanovnici koji su ostali bez krovova nad glavom skloniti tijekom redarstvenog sata.

Ministar je nadalje naglasio da su tri prioriteta vlade uspostaviti red, donijeti materijalnu pomoć i skupiti tijela stradalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:38