SPORNI ZAKON

SAD: Savezni sudac blokirao provedbu gotovo potpunu zabranu pobačaja u Teksasu

Riječ je o tužbi koju je podnijela administracija predsjednika Joea Bidena nakon što je Vrhovni sud dopustio da stupi na snagu.
 Montinique Monroe/AFP

Savezni sudac u srijedu je privremeno blokirao gotovo potpunu zabranu pobačaja u Teksasu u sklopu tužbe koju je podnijela administracija predsjednika Joea Bidena nakon što je američki Vrhovni sud dopustio da stupi na snagu.

Presuda okružnog suca Roberta Pitmana u Austinu sprječava saveznu državu Teksas u provođenju zakona koji podržavaju Republikanci, a koji zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest tjedana trudnoće, dok se parnice oko njegove zakonitosti nastavljaju. Slučaj je dio žestoke pravne bitke oko pristupa pobačaju u SAD-u u kojem brojne savezne države provode ograničenja.

"Ovaj sud neće dopustiti da se ovo šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi još jedan dan", napisao je sudac Robert Pitman u svojoj presudi na koju se savezna država Teksas može žaliti.

Teksas je obavijestio sud da se namjerava žaliti na tu presudu prizivnome sudu koji se oslanja na konzervativce, postavljajući tako pozornicu za sljedeću fazu pravne bitke.

"Večerašnja presuda važan je korak naprijed prema vraćanju ustavnih prava žena u cijeloj državi Teksas", napisala je u srijedu u priopćenju tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki. "Borba je tek počela, kako u Teksasu, tako i u mnogim državama diljem ove zemlje gdje su prava žena trenutno napadnuta", dodala je.

Bidenovo ministarstvo pravosuđa 9. rujna tužilo je saveznu državu Teksas u nastojanju da blokiraju provođenje novog zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj u toj državi. Američki Vrhovni sud u rujnu većinom glasova odbio je blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi državni zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:46