ISPORUKA NE STAJE

SAD se deklarativno zalažu za primirje u Pojasu Gaze, ali će Izraelu i dalje slati oružje

Od prosinca 2023., Bidenova administracija dvaput je preskočila kongresnu reviziju prodaje oružja Izraelu
 Afp

Bidenova administracija priprema se Izraelu poslati bombe i drugo oružje koje bi pridonijelo izraelskom vojnom arsenalu čak i dok se SAD zalaže za primirje u Gazi, izvijestio je u petak Wall Street Journal, citirajući sadašnje i bivše američke dužnosnike.

Predložena isporuka oružja uključuje bombe MK-82 i zajedničko streljivo za izravni napad KMU-572 koje bombama dodaje precizno navođenje, te osigurače za bombe FMU-139, izvijestio je Journal, dodajući da se vrijednost procjenjuje na "desetke milijuna dolara".

Predloženu isporuku još uvijek interno pregledava administracija, dodaje se u izvješću, pozivajući se na američkog dužnosnika, koji je rekao da bi se detalji prijedloga mogli promijeniti prije nego što administracija obavijesti čelnike kongresnog odbora koji bi trebali odobriti isporuku.

Od prosinca 2023., Bidenova administracija dvaput je preskočila kongresnu reviziju prodaje oružja Izraelu.

Bidenova administracija se suočila s kritikama zbog nastavka opskrbe Izraela oružjem dok se gomilaju optužbe da je oružje američke proizvodnje korišteno u napadima u kojima su ubijeni i ranjeni civili.

Rat u Gazi počeo je kada je Hamas koji ima podršku Irana poslao borce u Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi, uglavnom civila, i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim podacima.

Izraelska je vojska u zračnoj i kopnenoj ofenzivi od tada opustošila veći dio Gaze, ubila 28.775 ljudi, uglavnom civila prema palestinskim zdravstvenim vlastima, i prisilila gotovo sve stanovnike, kojih je više od 2 milijuna, da napuste svoje domove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:37