UBLAŽAVANJE MJERA

SAD: Smanjena preporučena fizička distanca za učenike, cilj je otvaranje škola

Godinu dana nakon početka pandemije mnoge obrazovne institucije u Sjedinjenim Državama i dalje drže nastavu putem interneta
Ilustracija
 Jon Cherry/Getty Images/AFP

Američka vlada u petak je izmijenila svoje mjere protiv koronavirusa, smanjivši potrebnu udaljenost između učenika koji nose maske i time potencijalno otvorivši put za lakše otvaranje škola.

Američki centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC) sada preporučuje udaljenost od jednog metra umjesto dosadašnjih dva, prenosi Reuters.

Takva odluka vladi američkog predsjednika Joea Bidena olakšava postizanje zacrtanog cilja otvaranja škola za milijune učenika.

Godinu dana nakon početka pandemije mnoge obrazovne institucije u Sjedinjenim Državama i dalje drže nastavu putem interneta.

CDC je objavio kako se nove preporuke temelje na podacima iz škola u Utahu, Missouriju i Floridi koji pokazuju da je prijenos koronavirusa relativno nizak kad se poštuju mjere poput nošenja maske, pa i u slučajevima kad učenici ne održavaju udaljenost od dva metra.

Nove preporuke odnosit će se na školovanje od vrtića do srednjih škola, u područjima s nižim brojevima zaraženih. Tamo gdje se virus širi brže učenici će i dalje držati razmak od dva metra osim ako se njihovi kontakti u školi mogu ograničiti na manju skupinu učenika i profesora.

CDC je bio pod velikim pritiskom da ublaži svoje preporuke kako bi se učenici mogli vratititi u škole koje nemaju dovoljno prostora za održavanje razmaka od dva metra u učionicama.

Medicinski centar Beth Israel Deaconess na Sveučilištu Harvard nedavno je objavio rezultate istraživanja provedenog u 251 školi u Massachusettsu. U nekima od njih učenici su poštovali minimalnu međusobnu udaljenost od jednog metra, a u drugima je vrijedilo pravilo udaljenosti od dva metra.

Rezultati su pokazali da nema značajnijih razlika u broju novih slučajeva zaraze zabilježenih između dviju vrsta objekata u kojima su se poštovale različite restriktivne mjere, pod uvjetom da svi obvezno nose zaštitne maske.

Bijela kuća je u srijedu pak objavila da će izdvojiti deset milijardi dolara kako bi savezne države testirale profesore, druge zaposlenike u školama i učenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 03:31