PROCURILI DOKUMENTI

SAD stopira razvoj nuklearnih raketa koje se lansiraju s mora, neki visoki časnici nisu baš zadovoljni

Nejasno je hoće li se Kongres, koji bi idućeg mjeseca mogao doći pod kontrolu republikanaca, protiviti toj ideji

Lansiranje Trident II D5LE projektila s američke podmornice USS Wyoming

 U.s. Navy/Zuma Press/Profime/U.s. Navy/zuma Press/profime

Sjedinjene Države zaustavit će razvoj krstarećih raketa s nuklearnim glavama koje se lansiraju s mora, pokazuju dokumenti Pentagona objavljeni u četvrtak, unatoč tome što su visoki časnici preporučili da ih se zadrži.

Odluka da se odustane od te vrste projektila koji se lansiraju s podmornica mogla bi pomoći predsjedniku Joeu Bidenu da uvaži pozive nekih kolega demokrata da se smanji američki nuklearni arsenal, a istodobno ne žrtvuju glavni elementi nuklearne "trojke" - zemaljske interkontinentalne balističke rakete, strateški nuklearni bombarderi i nuklearno oružje koje se lansira s podmornica.

No, nejasno je hoće li se Kongres, koji bi idućeg mjeseca mogao doći pod kontrolu republikanaca, protiviti toj ideji.

Dokumenti objavljeni u četvrtak donose prioritete vojske u idućim godinama i ističu da će Washington zadržati "vrlo visoki prag za upotrebu nuklearnog oružja".

Vojska je 2018., pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa donijela odluku o razvoju nove krstareće rakete naoružane nuklearnim glavama koja se lansira s mora, imajući na umu prijetnju iz Rusije.

No, Bidenova administracija odlučila je da je taj program nepotreban i da ga treba otkazati, jer SAD već ima dovoljno sredstava za nuklearno odvraćanje.

Unatoč komentarima ruskog predsjednika Vladimira Putina o korištenju nuklearnog oružja ako treba obraniti Rusiju, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da nisu uočili ništa što bi upućivalo na to da bi ruske godišnje vježbe nuklearnih snaga "Grom", koje su u tijeku, mogle biti paravan za stvarno raspoređivanje.

Putin je u srijedu pratio održavanje vježbi ruskih strateških nuklearnih snaga, priopćio je Kremlj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:11