UKIDA SE ‘TITLE 42‘

SAD strahuje od povećanog priljeva migranata nakon ukidanja covid restrikcija

Joe Biden je u utorak više od sat vremena razgovarao telefonom s meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Migranti pokraj RIo Grande

 Alfredo Estrella/Afp

Američke vlasti strahuju da bi se planirano ukidanje restriktivnih mjera uvedenih tijekom pandemije covida-19 moglo shvatiti kao otvoren poziv migrantima na južnoj granici Sjedinjenih Država koji su u vrijeme pandemije odmah vraćani u Meksiko.

Ne bude li neočekivanih obrata, ova mjera poznata pod nazivom "Title 42" trebala bi se ukinuti u četvrtak u 23.59 sati po washingtonskom vremenu (petak u 5.59 sati po srednjoeuropskom). Ona je gotovo potpuno onemogućavala predaju zahtjeva za azil u SAD-u.

Vlada Joea Bidena pribojava se priljeva tisuća migranata. Gradovi na granici su pod pritiskom.

Američki predsjednik je u utorak više od sat vremena razgovarao telefonom s meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

"Potvrdili smo dogovor o nastavku suradnje u vezi s problemima poput migracija s humanističkom dimenzijom, trgovine narkotika i oružja, a napose suradnju radi dobrobiti najsiromašnijih na našem kontinentu", napisao je na Twitteru meksički predsjednik.

Po priopćenju Bijele kuće, dvojica čelnika su se dogovorila i o nastavku inicijative zahvaljujući kojoj je "u zadnja četiri mjeseca ostvaren 95-postotni pad broja uhićenih Kubanaca, Haićana, Nikaragvanaca i Venezuelaca na (američko-meksičkoj) granici".

"Title 42" je 2020. uvela administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u ime borbe s pandemijom covida-19. Njegov nasljednik mu je produljio trajanje.

Ta je mjera u praksi sprječavala pristup američkom sustavu azila: migranti bez vize bili su vraćani bez mogućnosti predaje zahtjeva.

To će od petka ponovno biti moguće i sudovi će ponovno obrađivati zahtjeve kandidata za azil, što može potrajati nekoliko godina.

Ovo je osjetljivo pitanje za Joea Bidena koji je nedavno objavio kandidaturu za drugi mandat. Dok ga desnica optužuje za popustljivost u migrantskoj politici, organizacije za zaštitu migranata tvrde da se u tome ne razlikuje od Donalda Trumpa.

Bidenova vlada ustrajava na legalnim putevima imigracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:32