KRVAVO NASILJE

SAD suspendirao trgovinu s Mjanmarom dok se ne vrati demokratski izabrana vlada

Ubijanje mirnih prosvjednika, studenata, radnika i sindikalnih čelnika te djece šokiralo je međunarodnu zajednicu
 STR/AFP

Sjedinjene Američke Države odlučile su trenutačno suspendirati sve trgovinske veze s Mjanmarom dok se ne vrati demokratski izabrana vlada, rekla je u ponedjeljak američka predstavnica za trgovinu Katherine Tai.

Subota je bila najkrvaviji dan prosvjeda u Mjanmaru od vojnog udara 1. veljače u kojem je poginulo 144 ljudi. U ponedjeljak je poginulo još petero ljudi na prosvjedu protiv povratka vojske na vlast nakon deset godina.

Tai je u priopćenju istaknula da je ubijanje mirnih prosvjednika, studenata, radnika i sindikalnih čelnika te djece "šokiralo međunarodnu zajednicu".

"To je izravan napad na demokratsku tranziciju zemlje i nastojanja mjanmarskog naroda da ostvari mirnu i prosperitetnu budućnost", rekla je Tai, koja je prisegnula na dužnost 18. ožujka.

Osim suspenzije trgovinskih odnosa koji se temelje na sporazumu iz 2013., Tai je izjavila da će preispitati poziciju Mjanmara kad je riječ o preferencijalnom trgovinskom tretmanu koji SAD odobrava nekim zemljama u razvoju.

Da bi sudjelovale u tom programu, zemlje moraju štititi prava radnika, a Tai kaže kako izvješća da mjanmarski vojni čelnici napadaju sindikate i radnike zbog njihova sudjelovanja u prodemokratskim prosvjedima izazivaju veliku zabrinutost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:26