SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA

SAD traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o S. Koreji: ‘Spoje li dvije tehnologije, prijetnja će biti golema‘

Sjeverna Koreja konstantno napreduje u balistici, popravlja domet, preciznost i letalnost svojih raketa

 Kim Jong Un promatra ispaljivanje rakete

 Str/AFP

Sjedinjene Države zatražile su da se u četvrtak održi hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji, koja je u nedjelju testirala najmoćniju raketu od 2017. godine, doznaje se u utorak od diplomatskih izvora.

Sastanak bi se trebao održati iza zatvorenih vrata.

"Nadamo se da će Vijeće sigurnosti postići jedinstvo" i objaviti deklaraciju, rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman.

"Morali bismo inzistirati da Vijeće barem potakne Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", a "ako to nije sposobno, onda imamo problem", dodao je.

Sjeverna Koreja "konstantno napreduje u balistici, popravlja domet, preciznost i letalnost svojih raketa", nastavio je diplomat i istaknuo da Sjeverna Koreja "ima više nuklearnih projektila" te da je "provela više od 60 testova u laboratoriju".

Spoje li dvije tehnologije, nuklearnu i balističku, "u čemu, kako se čini, još nisu uspjeli", rekao je, postići će razinu prijetnje koju se neće moći tolerirati.

State Department je u priopćenju istaknuo da je američki izaslanik za Sjevernu Koreju Sung Kim ovih dana razgovarao s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima. Sung Kim je "osudio sjevernokorejsko ispaljivanje balističkih raketa kojima se krše rezolucije Vijeća sigurnosti i destabilizira regija", priopćio je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

Podsjetivši da SAD ostaju spremne na diplomatske razgovore sa Sjevernom Korejom, Sung Kim je potvrdio sugovornicima američki angažman u obrani Južne Koreje i Japana, dodaje se u priopćenju.

Pyongyang je u ponedjeljak potvrdio da je prethodnoga dana ispalio svoj najmoćniji projektil od 2017. godine, balističku raketu zemlja-zemlja srednjeg i dalekog dometa Hwasong-12.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je u utorak u priopćenju ispaljivanje balističke rakete istaknuvši da se time "prekida moratorij objavljen 2018. godine" za tu vrstu raketa.

To je "očito kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti", dodao je Guterres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:51