RACIJA

SAD: U akciji FBI-a ubijen imam džamije u Detroitu

 AP

WASHINGTON - Imam džamije u Detroitu ubijen je u srijedu u pucnjavi do koje je došlo tijekom racije američkih federalnih vlasti. FBI je tom prilikom uhitio i nekoliko članova radikalne islamske sunitske grupe, a podignuto je i jedanaest optužnica za terorizam, prenosi portal dnevnika The Detroit News.

Federalni su agenti pokušali uhititi 53-godišnjeg Luqmana Ameena Abdullaha zbog opravdane sumnje da je prodavao ukradenu robu kao i ilegalno oružje kada je došlo do pucnjave u jednom od gradskih skladišta, Dearborn.

- Abdullah se odbio predati te je unatoč upozorenjima agenata izvadio oružje spremno za paljbu nakon čega je ubijen - objasnila je glasnogovornica FBI-a Sandra Berchtold napomenuvši kako je u pucnjavi smrtno stradao i jedan policijski pas.

U 43 stranice izvještaja FBI navodi kako je Abdullah, poznat kao Christopher Thomas, bio imam, duhovni vođa, radikalne islamske skupine Ummah čiji je glavni cilj bio uspostavljanje islamske države unutar SAD-a.

- Abullah je članove svoje molitvene grupe 'savjetovao i poticao da čine agresivna djela protiv Sjedinjenih Američkih Država'. Govorio im je 'da je njihova dužnost boriti se protiv FBI-a i vlasti te da nije važno hoće li itko poginuti' - izjavio je pod zakletvom Gary Leone, agent FBI-a, prilikom predaje izvještaja.

Dodaje kako je imam držao redovite govore protiv američkih vlasti te je, kao i njegovi sljedbenici, bio obučen za korištenje oružja, borilačkih vještina i mačeva. Veliku većinu njegove grupe činili su Afroamerikanci koji su na islamsku vjeroispovijest prešli tijekom boravka u zatvoru.

Sedam od deset osoba koje su optužene s Abdullahom nalaze se u pritvoru dok su trojica još u bijegu. Uhićena je i jedna neimenovana osoba.

- Grupa se nadala uspostaviti islamsku državu unutar SAD-a kojom bi vladao Jamil Abdullah Al-Amin, poznatiji kao H. Rap Brown, koji odrađuje kaznu doživotnog zatvora nakon što je ustrijelio dvojicu policajaca 2000. godine. On je veteran crnačkog pokreta, a u zatvoru je prešao na islam - napominje Leone te dodaje kako je ova grupa djelovala potpuno samostalno, bez ikakvih veza s drugim terorističkim ćelijama.

Međutim, bili su dio većeg pokreta koji obuhvaća desetak džamija diljem SAD-a.

FBI je cijelu slučaj sagradio uz pomoć povjerljivih izvora bliskih samom Abdullahu koji su često snimali svoje razgovore s vođom. Istraga, koja je trajala više od dvije godine, pokazala je da je Abdullah često premlaćivao djecu u svojoj džamiji.

Prema riječima Dawuda Walida, ravnatelja Američko-islamskog vijeća u Michiganu, Abdullah je bio dobra osoba, suprug i otac te da je često pomagao siromašnima otvarajući džamiju za njihovo boravak te javnu kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:44