KORAK DO SLOMA

SAD-u je preostalo još samo 88 milijardi dolara za plaćanje računa, ovo su mogući scenariji

Cijena osiguranja od defaulta Amerike eksplodirala je od početka godine; vrijednost CDS-ova strelovito raste

Američka ministrica financija Janet Yellen

 Shuji Kajiyama/Afp

Prema informacijama više američkih medija Sjedinjenim Državama preostalo je još samo 88 milijardi dolara s kojima mogu plaćati račune do trenutka kad će Kongres podignuti limit zaduživanja postavljen trenutačno na 31,4 tisuća milijardi američkih dolara. Ukoliko pak Kongres ne odobri dizanje limita zaduživanja najveća ekonomija svijeta će defaultirati s teško predvidljivim posljedicama na globalna tržišta kapitala.

Jedna od posljedica sigurno će biti, barem kratkotrajno, eksplozija cijene zaduživanja za državu, kompanije i građane te, s obzirom na aktualnu krizu povjerenja u američki bankovni sustav, i tzv. kreditni lom. Sukob između Demokrata i Republikanaca za sada je toliko tvrd i nepopustljiv kako više ne bi bilo iznenađenje da šefica Treasurya Janet Yellen ne dobije autorizaciju Kongresa za probijanje limita zaduživanja. Vrijeme kao da prolazi sve brže.

Prije samo tjedan dana Treasury je još imao manevarski prostor za plaćanje računa širok 110 milijardi dolara, a do danas je on sužen na spomenutih 88 milijardi. Drugim riječima, Amerikancima je preostalo tek nešto od više četvrtine sredstava koje su oslobodili (333 milijardi) izvanrednim mjerama (knjigovodstveni zahvati i dogode plaćanja) kako bi mogli nastaviti s plaćanjem računa.

Podaci US Debt Clock.org, koji u realnom vremenu prate financijske podatke Sjedinjenih Država, otkrivaju kako je Amerika već premašila limit zaduživanja jer je američki nacionalni dug u ovom trenutku premašio 31,74 milijardi dolara. Naime, Debt Clock procjenjuje da Amerika plaća dospjele obveze, ali u stvarnosti Treasury kupuje vrijeme knjigovodstvom i odgodama plaćanja.

O tome koliko je situacija ozbiljna govori snažni rast američkih CDS-ova. CDS-ovi ili credit default swapovi su ugovori između prodavatelja i kupca vrijednosnice prema kojem će prodavatelj isplatiti kupca u slučaju defaulta. U osnovi prodavatelj kroz CDS-ove osigurava kupca od rizika defaulta. Cijena američkih CDS-ova od početka godine dramatično raste.

image

Kretanje vrijednosti 5-godišnjih američkih CDS-ova u zadnjih godinu dana

Grafikon prikazuje kretanje vrijednosti 5-godišnjih američkih CDS-ova u zadnjih godinu dana

Šefica američkog Treasurya Yellen objavila je prije nekoliko tjedana kako će Sjedinjene Države ostati bez novca za plaćanje računa 1. lipnja ukoliko se ne podigne limit zaduživanja. Podatak da im je preostalo još samo 88 milijardi ukazuje kako sasvim sigurno američka administracija ne može izbjegavati default duže od tog roka. Yellen je više puta naglasila kako je prema njezinom mišljenju jedina mogućnost da Kongres odobri dizanje limita, a predsjednika Joe Biden nije isključio ustavno-pravni manevar korištenjem 14. amandmana za nastavak plaćanja bez autorizacije Kongresa, ali je isto tako rekao da još nije „stigao tamo“.

Zanemarivanja pravila o tome da Kongres mora odobriti dizanje limita zaduživanja najvjerojatnije bi se pretvorilo u noćnu moru za Bijelu kuću kako na političkoj sceni, tako i u sudnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:01