ZA IDUĆIH 45 DANA

SAD u zadnji tren izbjegao paralizu savezne vlade: Izglasana hitna mjera o financiranju

Međutim, ta mjera isključuje pomoć koju Bijela kuća traži za Ukrajinu.

Kevin McCarthy

 Nathan Howard/Getty Images Via Afp

Sjedinjene Države izbjegle su u zadnji tren paralizu savezne vlade kada je Senat, tri sata do "zatvaranja", izglasao hitnu mjeru za nastavak privremenog financiranja, što je predsjednik Joe Biden pozdravio i odmah pozvao da izglasaju pomoć Ukrajini.

Hitna mjera koju je američki Kongres prihvatio predviđa nastavak financiranja administracije tijekom 45 dana.

Međutim, ta mjera isključuje pomoć koju Bijela kuća traži za Ukrajinu.

Uredbu o kratkoročnom financiranju kojom se sprečava blokada rada vladinih službi, u subotu je u zadnju minutu predložio vođa republikanaca Kevin McCarthy i ona je prihvaćena prvo u Zastupničkom domu, a zatim i u Senatu, samo tri sata do "shutdowna".

Takozvanim "zatvaranjem" rada administracije dužnosnici bi se našli u stanju tehničke nezaposlenosti, a prekinula bi se i isplata za hranu pojedinim kategorijama stanovništva.

Za uredbu u Zastupničkom domu glasalo je 335 zastupnika, 91 je bilo protiv, a u Senatu 88 senatora "za" i 9 "protiv".

"Večeras, dvostranačke većine u Zastupničkom domu i u Senatu glasale su da se održi otvorena uprava, te su tako izbjegle nepotrebnu krizu koja bi nanijela nepotrebne patnje milijunima Amerikanaca koji teško rade", priopćio je predsjednik Joe Biden i izrazio zadovoljstvo što je izbjegnuta blokada.

Odmah zatim Biden je pozvao Kongres da odobri brzo pomoć Ukrajini, a riječ je o stavci koja je isključena iz mjere o hitnom financiranju.

"Očekujem da predsjednik Kongresa (Kevin McCarthy) ispoštuje obvezu prema ukrajinskom narodu i zajamči da bude izglasana potrebna pomoć Ukrajini u ovom kritičnom trenutku", priopćio je Biden.

Stotine tisuća američkih dužnosnika napeto je brojilo sate do ponoći jer nijedan od dva doma - ni Senat u kojem većinu imaju demokrati, ni Zastupnički dom koji kontroliraju republikanci - nije postigao suglasnost o zakonu kojim se produljuje financiranje proračuna savezne države.

Do zatvaranja dolazi kada se Kongres ne može dogovoriti o zakonu o financiranju vlade uoči početka nove fiskalne godine 1. listopada.

Da nije u zadnjem trenutku prošla McCarthyjeva mjera, prvo gospodarstvo svijeta u nedjelju bi doživjelo "shutdown", čime bi 1,5 milijuna dužnosnika ostalo bi bez plaće, zračni promet bio bi poremećen, posjetitelji nacionalnih parkova našli bi zatvorena vrata.

image

Kevin McCarthy

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Glasanje u subotu "pobjuda je američkog naroda, potpuni poraz desnih ekstremista", izrazio je zadovoljstvo vođa demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries.

Pomoć Ukrajini

Pomoć Ukrajini, kamen spoticanja između demokrata i brojnih republikanca, nije uključena u tekst.

Zastupnici se sada moraju izjasniti o prijedlogu zakona o vojnoj i humanitarnoj pomoći od 24 milijarde dolara Ukrajini koju Biden želi u proračunu. Glasanje bi se moglo dogoditi početkom idućeg tjedna, ocjenjuju američki mediji.

"To što je Rusija učinila je loše", rekao je Mc Carthy novinarima, ali i upozorio da to pitanje nije prioritet Amerikanaca.

"Mislim da postoji istinska frustracija diljem Amerike, koja vidi da predsjednik zanemaruje granice Sjedinjenih Država i previše se skrbi za posve drugo mjesto", rekao je aludirajući na ilegalnu migraciju.

Šačica republikanaca odanih bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji vodi kampanju za povratak u Bijelu kuću na izborima 2024., odbija svaku novu pomoć Kijevu i smatra da ta sredstva trebaju biti namijenjena za upravljanje migrantskom krizom na američkoj granici.

Ta skupina odana Trumpu koja ima disproporcionalnu moć zbog vrlo tanke republikanske većine u Zastupničkom domu, dobila je Trumpovu naredbu da "paralizirala" saveznu državu sve dok ne pobijedi na svim "stavkama" državnog proračuna.

U vrijeme Trumpova mandata, SAD je proživio svoje najdulje razdoblje "zatvaranja" u zimi 2018./2019. Prema nekim procjenama američki BDP tada je izgubio više od 3 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:24