USPJEŠNA AKCIJA

SAD ubio jednog od vođa Islamske države u sjevernoj Siriji

‘Ovaj napad zadaje značajan udarac operacijama ISIS-a u regiji, ali ne eliminira sposobnost ISIS-a da provodi operacije‘

Alep

 Bakr Alkasem/Afp

SAD je u napadu helikopterom na položaje Islamske države u sjevernoj Siriji ubio visokopozicioniranog čelnika Islamske države zaduženog za planiranje napada na Bliskom istoku i u Europi, objavio je Washington u ponedjeljak.

Snage američkog središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) ubile su u jutarnjem napadu Abd Al Hadi Mahmud Al Haji Alija i dva druga operativca ekstremističke džihadističke organizacije Islamska država, objavio je Pentagon.

Riječ je o visokopozicioniranom čelniku Islamske države i "operativnom planeru odgovornom za planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku i u Europi", priopćio je CENTCOM, dodajući da je upravo on bio meta operacije.

image

Kuća u kojoj su živjeli džihadisti

Bakr Alkasem/Afp

Američka vojska navodi da je operacija pokrenuta nakon što je otkriven plan Islamske države koji je uključivao otmicu dužnosnika u inozemstvu, pri čemu bi oni bili korišteni radi ostvarenja akcija terorističke skupine.

"Znamo da ISIS i dalje želi napasti izvan Bliskog istoka", rekao je glasnogovornik CENTCOM-a pukovnik Joe Buccino.

"Ovaj napad zadaje značajan udarac operacijama ISIS-a u regiji, ali ne eliminira sposobnost ISIS-a da provodi operacije", dodao je.

image

Alep

Bakr Alkasem/Afp

Ranije u ponedjeljak, CENTCOM je rekao da su dvije naoružane osobe ubijene u operaciji, dok se vjeruje da nijedan civil nije ubijen ili ranjen u napadu.

Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava, potvrdio je za agenciju dpa da je operacija izvedena u Jarabulusu, istočno od Alepa.

Dodao je kako su tri osobe ubijene - dvije na mjestu same operacije, a treća na obodima sela.

Američke snage raspoređene su u Siriji 2015. kako bi pomogle sirijskim Kurdima i njihovim saveznicima u borbi protiv Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36