TRUMP ŽELI 2. MANDAT

SAD ubrzava pripreme za distribuciju cjepiva do početka studenoga, baš uoči predsjedničkih izbora

Predsjednik Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. studenog, rekao je prošli tjedan da će SAD imati cjepivo "ove godine".
 Handout

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva za koronavirus do početka studenog, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) "traže" da države "što prije" učine sve kako bi centri za distribuciju budućeg cjepiva bili "potpuno operativni do 1. studenog 2020.", piše njihov ravnatelj Robert Redfield u pismu koje je prošli tjedan poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Ovo je još jedan znak da je utrka za cjepivo u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti se "ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju cjepiva za Covid-19 u jesen 2020.", ističe Redfield u pismu.
Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. studenog, rekao je prošli tjedan da će Sjedinjene Države imati cjepivo "ove godine".

Premda je nekoliko cjepiva u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo ravnatelja CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju "cjepiva A" i "cjepiva B". Čini se da potonja odgovaraju cjepivima na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milijune doza.

"Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano cijepljenje protiv Covida-19 jer će opskrba cjepivom biti ograničena", obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi tko se prvi treba cijepiti, a to su zdravstveni radnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 21:27