VELIKA KRIZA

SAD: Više od tri milijuna novih zahtjeva za isplatu naknade za nezaposlenost

 AFP

Više od tri milijuna Amerikanaca podnijelo je u prošlom tjednu zahtjeve za isplatu naknada za nezaposlene, pokazuju u četvrtak najnoviji podaci američke vlade.

U prošlom je tjednu približno 3,17 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade, pokazali su sezonski prilagođeni podaci američkog ministarstva rada.

Najnovije brojke navode na zaključak da je val otpuštanja zahvatio i druge segmente gospodarstva, pored onih baziranih na izravnom kontaktu s potrošačima.

Broj zahtjeva smanjen je tako peti tjedan zaredom. U tjednu ranije, prema revidiranom podatku ministarstva, zabilježeno je gotovo 3,85 milijuna zahtjeva.

"Priljev zahtjeva za isplatom naknada smanjuje se, no ostaje na razinama nezamislivima još unatrag nekoliko mjeseci”, rekao je Joel Naroff, glavni ekonomist u Naroff Economicsu.

"Broj nezaposlenih trebao bi nastaviti rasti, čak i uz polagano ponovno pokretanje gospodarske aktivnosti, budući da sada zaposlenike otpuštaju i lokalne vlasti i kompanije, nakon što njihovi pokušaji da održe postojeće stanje nisu urodili plodom”, dodao je.

Od sredine ožujka ukupno je približno 33 milijuna Amerikanaca zatražilo isplatu naknade za nezaposlene.

Najnoviji podaci podupiru mišljenje ekonomista da će se SAD dugo oporavljati od posljedica mjera karantene koje su uvedene sa ciljem suzbijanja epidemije koronavirusa i gotovo su potpuno paralizirale gospodarstvo.

U prvom je kvartalu tako zabilježen najveći pad američkog gospodarstva od duboke krize u razdoblju između 2007. i 2009., podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:40