UROTA

SAD za kibernetičke napade optužile šest hakera ruske vojne obavještajne službe

Vodili su niz krajnje remetilačkih i rušilačkih računalnih napada, najtežih ikad pripisanih jednoj skupini, priopćeno je
 Ilustracija/Waldemar Thaut/Panthermedia/Profimedia

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su podigle optužnicu protiv šestero hakera ruske vojne obavještajne službe zbog nekoliko najvećih svjetskih kibernetičkih napada.

Šest hakera i njihovi pomagači koristili su malware, štetni softver, u kibernetičkim napadima u Francuskoj, Gruziji, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Ukrajini, Britaniji i Sjedinjenim Državama, po dokumentima suda.

Među ciljevima napada bili su ukrajinski elektroenergetski sustav, francuski izbori 2017., Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, parlament Gruzije i bolnice u SAD-u.

- Danas je pravosuđe optužilo ruske časnike za vođenje niza krajnje remetilačkih i rušilačkih računalnih napada, najtežih ikad pripisanih jednoj skupini, uključujući i širenje malwarea NotPetya - izvijestio je pomoćnik državnog odvjetnika za nacionalnu sigurnost John Demers.

Svih šest optuženika tereti se za urotu za izvršenje računalne prijevare, urotu za počinjenje prijevare na internetu, oštećivanje zaštićenih računala te tešku krađu i korištenje tuđih osobnih podataka.

Oni su bili dio skupine koju su stručnjaci za kibernetičku sigurnost nazvali "Tim pješčani crv".

Jedan od optuženih, Anatolij Kovalev, ranije je već optužen za uplitanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 02:14