‘ZELENO ZLATO‘

SAD zabranio uvoz avokada iz Meksika, nastao potpuni kaos: ‘Kartel je našem inspektoru prijetio smrću‘

. Procjenjuje se da Meksiko zbog zabrane gubi 12 do 14 milijuna dolara dnevno

SAD dobiva većinu avokada iz Meksika, pa stručnjaci upozoravaju da bi zabrana uvoza iz Meksika izazvala daljnji rast cijena, koje su se već udvostručile u odnosu na prošlu godinu

 Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Amerikanci su zabranili uvoz avokada iz meksičke države Michoacán, što je izazvalo veliki spor između dvije zemlje. U srijedu su Meksikanci tijekom trosatnog sastanka pokušali uvjeriti vlasti SAD-a da ukinu zabranu za uvoz avokada iz Michoacána u vrijednosti od 70 milijuna dolara. No Amerikanci ne odustaju. Naime, zabranu uvoza su uveli kako bi osigurali sigurnost američkih inspektora, nakon što je jedan od njih dobio prijetnje smrću od meksičkog kartela. Uvoz iz Michoacána bit će zabranjen sve dok se ne zajamči sigurnost za više od 70 američkih zdravstvenih inspektora, poručili su. To je jedina meksička država iz koje je dosad bio dozvoljen izvoz avokada u SAD.

Meksički mediji navode da su mafijaši zahtijevali od američkog inspektora da potpiše prijem avokada s crnog tržišta. Procjenjuje se da Meksiko zbog zabrane gubi 12 do 14 milijuna dolara dnevno. U pokušaju da spase više od 25.000 tona avokada koji čekaju na isporuku, dužnosnici iz Michoacána sastali su se u srijedu s predstavnicima američkih vlasti. Meksikanci su objavili da su odlučili formirati novu sigurnosnu postrojbu koja će brinuti za sigurnost američkih zdravstvenih inspektora koji rade u objektima s avokadom. Plan je iznio Alfredo Ramirez Bedolla, guverner Michoacána.

SAD dobiva većinu avokada iz Meksika, pa stručnjaci upozoravaju da bi zabrana uvoza iz Meksika izazvala daljnji rast cijena, koje su se već udvostručile u odnosu na prošlu godinu. Domaće zalihe "zelenog zlata" dostajat će za dva tjedna, a tada slijedi nestašica i divljanje cijena, procjenjuje se. Bez uvoza, SAD je prisiljen koristiti samo domaće, kalifornijsko voće, no ono osigurava samo 13 posto potražnje.

Alfredo Ramirez Bedolla, guverner Michoacána, rekao je da su meksičke vlasti pri kraju izrade plana za formiranje obavještajne postrojbe čije će djelovanje biti usmjereno protiv bandi i kartela koji bi mogli negativno utjecati na proizvodnju i izvoz avokada. Farme i objekti za pakiranje voća trebali bi, po obećanjima Meksikanaca, biti dodatno osigurani. Poslat će dodatne pripadnike policije i Nacionalne garde da osiguravaju kompletan proces pakiranja i isporuke. Novi sigurnosni plan koji su predložili meksički dužnosnici predviđa jačanje osiguranja u 72 objekta smještena u 59 gradova Michoacána koji su uključeni u industriju vrijednu 3 milijarde dolara koja je zaustavljena prošlog petka.

U meksičkoj saveznoj državi Michoacán uzgaja se 40 posto cijele svjetske proizvodnje avokada. Najveći dio se izvozi u SAD.

Meksičke vlasti planiraju osigurati dodatne kamione za dostavu kako bi se osiguralo da ih ne presretnu bande ili karteli u Uruapanu, gdje se karteli Caballeros Templarios, Pueblos Unidos, La Nueva Familia Michoacán i "Jalisco nove generacije" bore za kontrolu nad isporukom avokada. Oko avokada u Michoacánu prijašnjih godina vodili su se krvavi ratovi između tih kartela, jer je zarada nad trgovinom avokada velika, s obzirom na veliki rat prodaje te zdrave namirnice u bogatim zemljama svijeta. Godišnje Meksiko izveze avokada u vrijednosti od oko 2,7 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 12:16