ESKALACIJA

SAD zaplijenio sjevernokorejski brod zbog kršenja sankcija

 
 REUTERS

SAD je prvi puta zaplijenio sjevernokorejski teretni brod jer je ilegalno prevozio pošiljke ugljena, kršeći pritom američke sankcije i sankcije UN-a, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo pravosuđa.

Brod "Wise Honest" je prvo u travnju 2018. presrela i zadržala Indonezija, no plovilo je sada u posjedu SAD-a i trenutno se približava američkim teritorijalnim vodama, dodaje ministarstvo.

Surveillance images provided in a U.N. Security Council North Korea sanctions report distributed March 5, 2019 show what is described as the North Korean vessel Wise Honest being loaded with coal in Nampo, North Korea March 11, 2018 (L) and later at Balikpapan Port Facility, Indonesia April 9, 2018. United Nations Security Council/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
United Nations Security Council/Handout / REUTERS
Snimka broda "Wise Honest" pokazana Vijeću za sigurnost Ujedinjenih naroda

Ministarstvo pojašnjava da je brod koristila korejska brodarska kompanija Songi Shipping Company koju optužuje da je na račune nesavjesnih američkih institucija uplaćivala dolarske iznose za kupovinu opreme, nadogradnju i servisiranje broda.

Radi se, objavilo je ministarstvo pravosuđa, o 750.000 američkih dolara uplaćenih na račune američkih financijskih institucija u vezi s isporukama ugljena brodom "Wise Honest". Brodom od 17.000 tona su se dopremali i teški strojevi, a radi se o jednom od najvećih sjevernokorejskih brodova za rasuti teret.

Trump kaže kako misli da Sjeverna Koreja nije spremna za pregovore

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako Sjedinjene Države vrlo ozbiljno gledaju na najnovije sjevernokorejsko lansiranje projektila te da iako Sjeverna Koreja želi nove pregovore sa SAD-om on smatra da za to još nisu spremni.

"Gledamo na to vrlo ozbiljno. Manji su projektili, i manjeg dometa", rekao je Trump novinarima u Bijeloj Kući.

"Nitko nije sretan zbog toga, no dobro promatramo situaciju i vidjet ćemo nastavak", dodao je Trump.

Sjeverna Koreja ispalila je dva projektila kratkog dometa u četvrtak, u drugome sličnom testiranju u tjedan dana, i u potezu za koji se vjeruje da je prosvjed Kim Jong Una nakon što mu je Trump odbio obustaviti sankcije na prošlom propalom summitu u Vijetnamu u veljači.

"Odnos se nastavlja, znam da žele pregovarati, raspravljaju o pregovorima. No, ne mislim da su spremni za pregovore," rekao je Trump.

Sjeverna Koreja povukla se iz pregovora sa Washingtonom u veljači prilikom summita u Vijetnamu, a koji se raspao bez dogovora o denuklearizaciji i bez obustave sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:22