DENUKLEARIZACIJA

SAD žele susret sa Sj. Korejom bez preduvjeta: ‘Vrijeme je za ozbiljnu i trajnu diplomaciju‘‘

Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da Washington nema neprijateljske namjere prema Pjongjangu
 AFP

Sjedinjene Američke Države ponudile su susret Sjevernoj Koreji bez preduvjeta i jasno stavile do znanja da Washington nema neprijateljske namjere prema Pjongjangu, izjavila je u srijedu američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Linda Thomas - Greenfield kad se Vijeće sigurnosti sastalo zbog najnovijeg lansiranja projektila Sjeverne Koreje.

"Sjeverna Koreja se mora pridržavati rezolucija Vijeća sigurnosti i vrijeme je da se uključi u održiv i sadržajan dijalog prema cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka", rekla je Thomas-Greenfield novinarima i dodala da je administracija predsjednika Joea Bidena "spremna za ozbiljnu i trajnu diplomaciju".

Članovi Europskog vijeća - Francuska, Estonija i Irska - također su pozvali Sjevernu Koreju da se "smisleno angažira" s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar primjedbi Thomasa-Greenfielda.

Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine financiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga. Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila. Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i tadašnji američki Predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali nisu uspjeli postići napredak.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da u srijedu pokrenu to pitanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2021 02:39