‘DA, DOPUŠTAM TI!‘

Sada je i lice s tjeralice: Nagovarala je supruga da siluje Ukrajinke i to bi mogla skupo platiti

Na snimci se čuje žena kako govori muškarcu da ima njezino dopuštenje da siluje Ukrajinke, sve dok joj ništa ne govori i koristi kontracepciju

Ruski par

 Vkontakte/screenshot/

Žena koja je snimljena kako daje svom suprugu, ruskom vojniku, dopuštenje da siluje Ukrajinke tijekom invazije stavljena je na međunarodnu tjeralicu, piše Daily Mail.

Olgu Bajkovskij ukrajinske su vlasti stavile na državne, međudržavne i međunarodne tjeralice, a istraživala ju je Služba sigurnosti Ukrajine.

Utvrđeno je da je prekršila članak 27.2 Konvencije o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata i Ženevske konvencije te joj prijeti zatvorska kazna do 12 godina.

Podsjetimo, u travnju su ukrajinske snage sigurnosti objavile audio zapis razgovora između para, koje je Radio Slobodna Europa identificirao kao Romana Bajkovskija i njegovu suprugu Olgu.

Na snimci se čuje žena kako govori muškarcu da ima njezino dopuštenje da siluje Ukrajinke dok služi u ruskim snagama, sve dok joj ništa ne govori i koristi kontracepciju.

‘Pa da, učini to tamo‘, kaže žena. Tada postaje jasno na što to ona pristaje.

‘Tamo su Ukrajinke. Siluj ih. Da. Nemoj mi ništa govoriti‘, dodaje uz sramežljivi smijeh.

Tada se čuje muški glas: ‘Aha‘, kaže on.

‘Dakle, trebao bih silovati i ništa ti ne reći‘, pita muškarac.

‘Da, ne želim ništa znati‘, kaže ženski glas prije nego što ih se oboje može čuti kako se smiju. ‘Zašto pitaš?‘ dodaje ona.

‘Mogu li stvarno?‘ ponovno pita on.

‘Da, dopuštam ti‘, kaže ona, hihoćući se.

‘Samo koristi zaštitu‘, kaže žena.

Muškarac opet odgovara: ‘Ok.‘

Zatvoreni računi

Šokantna snimka od 30 sekundi objavljena je 12. travnja kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio ruske trupe da su izvršile stotine silovanja, uključujući i seksualna zlostavljanja male djece. Audio isječak podijelila je Služba sigurnosti Ukrajine.

Istraživački novinari Radija Slobodna Europa surađivali su s policijom u Ukrajini kako bi pronašli telefon koji je bio uključen u poziv, a jedan od brojeva je u travnju pronađen u regiji Herson.

Istražitelji su potom otkrili da su ta dva telefonska broja povezana s dva računa na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, koji pripadaju 27-godišnjem Romanu Bajkovskiju i njegovoj supruzi Olgi, koji su oboje porijeklom iz Orela u Rusiji.

Romanov račun bio je zatvoren za javnost, no novinari su ga pronašli na fotografijama koje je postavio jedan od njegovih prijatelja, Aleksej Zabrusov, na kojima se vidi da su 2016. zajedno služili u istoj vojnoj diviziji.

Preseljenje na Krim

Potom su istražitelji uspjeli pronaći i druge Romanove prijatelje te članove obitelji, što ih je dovelo do još njegovih slika u vojnoj odori, čime je utvrđeno da je sada dio ruske 108. gardijske desantno-jurišne pukovnije, jedinice koja je poznata po svojoj umiješanosti u aneksiju Krima 2014.

Također su saznali da se par 2018. preselio na poluotok Krim koji je sada pod ruskom okupacijom.

Olgin račun na društvenim mrežama u međuvremenu je bio otvoren, sve dok nije izbrisan 13. travnja. Tamo su bile njene fotografije s Romanom, a ustvrđeno je da par ima i 4-godišnje dijete.

Radio Slobodna Europa pokušao je kontaktirati par, a Roman im se navodno javio i demantirao da je još uvijek u regiji Herson, a nakon što je saznao da ga kontaktiraju novinari također je demantirao da je on muškarac na audiosnimci. Međutim, iz Radija Slobodna Europa poručili su mu da se glas sa snimke podudara s njegovim.

Javila se i Olga Bajkovskij, koja je za Radio Slobodna Europa potvrdila da se njezin suprug nalazi u Sevastopolju na liječenju, a onda brzo prekinula telefonski razgovor. Njezin račun na društvenim mrežama ubrzo je nakon toga izbrisan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:16