DOBAR POSAO

Sada je jasno tko je najveći dobitnik energetskog rata: Europi stižu pošiljke ukapljenog plina...

Kina je prošle godine bila najveći svjetski kupac ukapljenog prirodnog plina

Ilustracija, plinsko polje tvrtke PetroChina u Iraku

 Ahmad Al-rubaye/Afp/Profimedia/Ahmad Al-rubaye/Afp/Profimedia

Najveće kineske energetske kompanije šalju ukapljeni plin zemljama Europske Unije kako bi prebrodile energetsku krizu koja pogađa Stari kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Bloomberg kojeg prenosi Business Insider navodi kako su pošiljke dosad poslale velike tvrtke Sinopec i PetroChina. Pošiljke iz Kine stižu nakon što je Rusija Europi obustavila isporuku plina putem Sjevernog toka 1. Čak i malene tvrtke poput kineske ENN Energy Holdings odlučile su ponuditi svoj plin Europi, vidjevši priliku za dobar posao.

Nove količine plina koje dobivamo iz Kine trebale bi barem malo olakšati situaciju, no ističe se kako se Europa, ali i Azija, suočavaju s rekordnim cijenama prirodnog plina. U međuvremenu, Gazprom je objavio da namjerava prodavati plin kineskim kompanijama koje će ga plaćati u rubljama, ali i u juanima.

Kina je prošle godine bila najveći svjetski kupac ukapljenog prirodnog plina. Međutim, stroga ograničenja u Pekingu zbog COVID-19 dovela su do 20 posto manje potražnje ove godine.

Otkako je rat u Ukrajini počeo, Rusija je povećala trgovinsku razmjenu s Kinom što je povećalo i potražnju za juanima. Rusija je sada treće najveće tržište juanima na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:53