RUKA RUKU MIJE

Sada se zna što će Kim Jong-un dobiti u zamjenu za pomoć Putinu. Amerikanci Moskvi: ‘Ali sjetite se za što ste glasali...‘

SAD i partneri već su upozorili da bi se sjevernokorejski svemirski program mogao koristiti za unapređenje programa balističkih projektila

Kim Jong-un

 Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Ankov/sputnik/profimedia

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un iz Rusije se vratio s primljenim obećanjima da će Vladimir Putin pomoći njegovu svemirskom programu koji bi Pjongjangu omogućio postizanje dugogodišnjeg cilja - postavljanje većeg broja špijunskih satelita u zemljinu orbitu, piše Bloomberg.

Putin je navodno Kim Jong-unu obećao pomoć u izgradnji satelita koje bi se u svemir lansirale uz pomoć ruskih raketa. U proteklih 25 godina Sjeverna Koreja je sedam puta pokušala postaviti satelit - rezultati su poražavajući. Pet se misija srušilo na dno mora, dvije su uspjele ‘baciti‘ nešto u svemir, ali s veoma upitnim operativnim statusom. Pomoć iz Rusije mogla bi pomoći Sjevernoj Koreji da okrene trend, omogućujući zemlji da iz orbite prate kretanje američkih trupa i saveznika u regiji.

"Sateliti su vitalni za suvremene vojne operacije i prikupljanje obavještajnih podataka", rekao je David Schmerler, viši znanstvenik suradnik u Centru James Martin, institutu koji je posvećen sprječavanju proliferacije oružja za masovno uništenje.

Pjongjang je i ove godine u dva navrata pokušao poslati satelit u orbitu na novoj svemirskoj raketi. Neuspješno. Ruski svemirski program star je više od pola stoljeća i ima dokazane rezultate. Svojedobno je i Južna Koreja koristila pomoć Moskve kako bi poslala vlastite satelite u svemir.

Rusi bi, piše Bloomberg, mogli ponuditi Pjongjangu i tehnologiju koja bi poboljšala performanse njihovih satelita. Inače, Južna Koreja spasila je jedan od neuspjelih Kimovih špijunskih satelita koje su pokušali poslati u svemir ove godine. Zaključak je bio da ta tehnologija nema nikakvu vojnu vrijednost.

U zamjenu za tehnologiju, Sjeverna Koreja bi mogla osigurati prijeko potrebno streljivo za Putinov rat u Ukrajini. Režim u Pjongjangu ‘sjedi‘ na ogromnim zalihama topničkih granata i rakete iz sovjetske ere koje je Kremlj već postavio na prve crte bojišnice.

SAD i partneri već su upozorili da bi se sjevernokorejski svemirski program mogao koristiti za unapređenje programa balističkih projektila. Upozoravaju da bi svaka pomoć koju Putin ponudi Kimu predstavljala kršenje mjera za koje je Rusija pri UN-u svojedobno glasala da ih se odobri.

Ipak, navodi Bloomberg, Sjeverna Koreja i Rusija mogu tvrditi da svaka zemlja ima pravo na vlastiti civilni svemirski program i da suradnja ne bi prekršila nikakve međunarodne sporazume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2023 21:39