TARIK AZIZ UPOZORAVA:

Sadamov najvjerniji suradnik: Amerikanci se ne smiju povući iz Iraka

Bivši potpredsjednik Sadamove vlade rekao je da ne želi kritizirati svog nekadašnjeg šefa i ‘najboljeg prijatelja’
FILE - In this May 24, 2006 file photo, former Iraqi Deputy Prime Minister Tariq Aziz testifies for the defence during former Iraqi leader Saddam Hussein's trial held in Baghdad's heavily fortified Green Zone. Aziz accused the United States of abandoning Iraq and leaving the country to die, according to a British newspaper interview to be published Friday, Aug. 6, 2010. (AP Photo/Marco Di Lauro, Pool)
 AP / AP2006

BAGDAD - Tarik Aziz, jedan od najvjernijih suradnika Sadama Huseina i njegov dugogodišnji ministar vanjskih poslova, izjavio je za britanske novine The Guardian da će odluka američkog predsjednika Baracka Obame da povuče borbene postrojbe iz Iraka biti “smrtna presuda” za tu državu te kako “licemjerni Obama ostavlja Irak vukovima”.

Bivši šef diplomacije

Nakon što je Obama prije nekoliko dana potvrdio da će SAD ovaj mjesec završiti svoju vojnu misiju u Iraku, te povući sve svoje borbene postrojbe iz te zemlje, Aziz se oglasio iz zatvora u sjevernom Bagdadu, gdje služi kaznu za zločine protiv čovječnosti. U prvom intervjuu od kada je uhićen prije sedam godina, čovjek koji je dugo vremena kao šef diplomacije i potpredsjednik iračke vlade pokušavao Sadamov režim i njegove zločine “prodati” zapadu kao legitimne i legalne poručio je da su Iračani “žrtve Amerike i Britanije”.

Čovjek za pregovore

- Uništili su našu državu na više načina. Sadam je 30 godina gradio Irak i sada zemlja propada, s više gladnih i bolesnih nego prije i s tisućama ljudi koji umiru svaki dan. Ohrabrilo me je kada je Obama izabran u Bijelu kuću jer sam mislio da će ispraviti Bushove pogreške. Ali on je licemjer - rekao je Aziz kojeg su nedavno Amerikanci predali iračkim vlastima.

Sadamov suradnik odbio je priznati zločine njegova režima i rekao da ne želi govoriti o svojemu “najboljem prijatelju” dok ne bude slobodan čovjek, jer neće biti “oportunist”.

- Sadam nije lagao, nije krivotvorio činjenice. I dalje ga cijenim i volim, za njega će povijest pokazati da je bio čovjek koji je služio svojoj zemlji - izjavio je Tarik Aziz i dodao da su i “Churchill i Brown radili pogreške, ali britanski ministri nisu govorili o tome tada, nego kasnije”.

Svojemu prijatelju Aziz je 1991. govorio da ne smije napasti Kuvajt jer će to Irak dovesti u sukob sa SAD-om.

Kada je odluka o invaziji ipak donesena, morao ju je kao patriot opravdavati pred zapadnim političarima jer je to bilo “ispravno”. Čak i kada je irački narod trpio zbog međunarodnih sankcija, Sadamov je režim, rekao je Aziz, uspio “osigurati 2000 kalorija dnevno za svakog muškarca, ženu i dijete”. Sadamov šef diplomacije bio je glavni čovjek s iračke strane koji je sudjelovao u pregovorima o potrazi za oružjem za masovno uništenje, te rekao kako je učinio sve da predstavnike UN-a uvjeri da Bagdad ne krije takvo oružje.

Daleko od stabilnosti

- Bio sam na stotinu sastanaka, posjetili smo stotine lokacija, ali oni su bili odlučni dokazati nešto što nije istinito. Bush je htio ići u rat bez obzira na sve - tvrdi Aziz, koji je Georgea W. Busha i Tonyja Blaira nazvao “cionistima koji su Irak željeli uništiti zbog interesa Izraela”.

Inače, na Obaminu odluku o povlačenju borbenih postrojbi mnogi su rekli kako je Irak još uvijek jako daleko od stabilnosti, unatoč predsjednikovim tvrdnjama o napretku te zemlje, o čemu govori i činjenica da Bagdad još nije uspio formirati vladu nakon kontroverznih izbora u ožujku.

Tražio azil u Hrvatskoj

- Nikad se neću predati. Zar očekujete da ću kao jedan od iračkih čelnika ići u američki zatvor - rekao je Aziz prije američke invazije na Irak. Ipak, predao se nekoliko tjedana nakon što su koalicijske snage osvojile Bagdad. Aziz, nekadašnji student engleske knjižvnosti koji savršeno govori taj jezik, uspio je Sadamovu režimu svojom diplomatskom vještinom osigurati čak i obnovu odnosa s Washingtonom tijekom osamdesetih godina. Rođen 1936. u Mosulu, u katoličkoj obitelji, bio je jedan od najpouzdanijih suradnika iračkog dikatora.

Trenutačno služi zatvorske kazne zbog umiješanosti u pokolj 42 trgovca koji su smaknuti zbog špekuliranja, kao i zbog protjerivanja Kurda iz sjeveroistočnog Iraka. U siječnju 2006. Aziz je tražio od hrvatske Vlade azil u RH kada se nagađalo da je teško bolestan, zbog čega je trebao biti pomilovan. Tada je u njegovu zahtjevu pisalo da traži privremeni boravak u Hrvatskoj “na temelju kršćanskih i humanitarnih principa”. ( G. An.)

Brojke:

- 144.000 američkih vojnika bilo je u Iraku kad je Obama došao u Bijelu kuću u siječnju 2009. godine

- 65.000 američkih vojnika u Iraku je sada

- 50.000 američkih vojnika ostat će u Iraku nakon 1. rujna

- 665.000 vojnika i policajaca trenutačno broje iračke sigurnosne snage

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:16