UOČI VELIKOG TURNIRA

'ŠAH JE SOTONSKA IGRA, KAO KOCKA I PIJENJE ALKOHOLA!' Neočekivana fetva velikog saudijskog muftije

Veliki muftija šeik Abdulaziz al-Šeik, vodeći vjerski vođa u Saudijskoj Arabiji, izdao je fetvu protiv igranja šaha. Ta "sotonska" igra prema velikom muftiji običan je gubitak vremena koji usto stvara mržnju između igrača. "Od bogataša čini siromaha, od siromaha bogataša", izjavio je muftija.

Al-Šeikov vjerski dekret, piše New York Times, objavljen je nakon pitanja koje je jedan saudijski gledatelj postavio u telefonskom pozivu za vrijeme televizijskog showa.

Iako je riječ o vrlo popularnoj igri, koja se igra diljem arapskog svijeta, al-Šeik je izjavio kako je to djelo sotone jednako kao i alkohol i kockanje. Član Saudijskog šahovskog udruženja Musa Bin Thaily reagirao je braneći šah na društvenoj mreži Twitter, gdje je istaknuo kako šah nema ništa s kockanjem te da je njegovo udruženje dosad organiziralo 70 događanja u konzervativnom kraljevstvu. Thaily je komentar popratio fotografijama saudijskih igrača, ljubitelja šaha, a objavio je i jednu na kojoj su članovi udruženja s princem Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nije jasno, piše New York Times, kada je točno muftija izdao fetvu, ali zabrana je izazvala komešanje na internetu, tim više što se informacija o tome pojavila uoči šahovskog turnira koji se jučer trebao održati u Meki. Šahovsko udruženje poručilo je da namjerava održati natjecanje bez obzira na fetvu.

Saudijska Arabija poznata je po tome što slijedi konzervativno tumačenje islama i u toj zemlji kontakti između žena i muškaraca koji nisu u rodu su zabranjeni, kao i dobar dio glazbenih žanrova. Međutim, fetve nisu zakon i čeka se hoće li kraljevska vlast šah i zakonski zabraniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:30