DOŽIVOTNA

Šakal će umrijeti u zatvoru, sud u Francuskoj odbio mu je smanjenje kazne

Carlos je osuđen 2017. na doživotnu kaznu zbog napada granatom 1974. na trgovinu na pariškim Elizejskim poljanama
Carlos 'Šakal'
 Magnolia Pictures Collection/Everett/Profimedia

Carlosu Šakalu, ljevičarskom teroristu koji je sedamdesetih i osamdesetih izvršio niz terorističkih napada diljem svijeta, u četvrtak je u Parizu potvrđena jedna od doživotnih kazni.

Carlos je osuđen 2017. na doživotnu kaznu zbog napada granatom 1974. na trgovinu na pariškim Elizejskim poljanama, pri čemu je ubijeno dvoje, a ozlijeđeno 36 ljudi.

U žalbenom postupku koji je počeo u srijedu Šakalova obrana nije tražila odbacivanje krivnje, nego samo smanjivanje zatvorske kazne, nakon što je najviši francuski sud odbacio prošlu presudu zbog tehničkih pitanja i vratio postupak nižem sudu.

Ured pariškog tužitelja u četvrtak je objavio da je žalba odbijena.

Samoprozvani „profesionalni revolucionar“, pravog imena Ilich Ramires Sanchez, u zatvoru je u Francuskoj otkad su ga specijalne snage te države uhitile u sudanskoj prijestolnici Khartoumu 1994. godine.

Ramirez, rođeni Venezuelanac koji danas ima 71 godinu, ima još dvije doživotne kazne i izgubio je žalbe u tim slučajevima.

Jedna od njih je za ubojstvo dvojice francuskih policajaca i doušnika u lipnju 1975., a druga za napade na vlakove, željezničku postaju i parišku ulicu 1982. i 1983. godine, pri čemu je poginulo 11 ljudi, a ozlijeđeno ih je još 150.

Marksistički militant je sedamdesetih i osamdesetih postao najtraženiji bjegunac i najveći neprijatelj zapadnih vlada.

Svjetski poznat postao je kad je u ime palestinskog pitanja kao taoce držao ministre energetike država OPEC-a u sjedištu u Beču 1975., kad je poginulo troje ljudi.

Nadimak Šakal dali su mu mediji nakon što je jedan od novinara u njegovom stanu u Londonu vidio kopiju knjige „Dan Šakala“ Fredericka Forsytha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 08:21