NACIONALISTIČKE STRANKE

SALVINI OKUPIO EUROPSKU DESNICU NA VELIKOM PREDIZBORNOM SKUPU U MILANU 'Očekujemo rekordan broj mandata, promijenit ćemo Europu'

 
 REUTERS

MILANO - Nacionalističke i krajnje desne stranke iz raznih dijelova Europe održale su u subotu u Milanu skup predvođen potpredsjednikom talijanske vlade Matteom Salvinijem, obećavajući da će preoblikovati Europu nakon izbora za Europski parlament idući tjedan.

Salvini, vođa Lige, vjeruje da će njegov novi desničarski savez osvojiti rekordan broj mjesta na izborima koji se održavaju od 23. do 26. svibnja, što će mu omogućiti da se čuje njihov glas u EU-u u idućih pet godina.

No, skup ispred milanske gotičke katedrale protekao je u sjeni skandala koji je pogodio austrijsku Slobodarsku stranku (FPOe), važnog Salvinijevog saveznika, čiji je vođa u subotu podnio ostavku na dužnost vicekancelara nakon što je otkriveno da je nudio strancima državne ugovore u zamjenu za političku potporu.

Na skupu su sudjelovale stranke iz 11 zemalja, uključujući francusko Nacionalno okupljanje (RN), njemačku Alternativu za Njemačku (AfD) i nizozemsku Slobodarsku stranku (PVV).

Italy's Deputy Prime Minister Matteo Salvini attends a major rally of European nationalist and far-right parties ahead of EU parliamentary elections in Milan, Italy May 18, 2019. REUTERS/Alessandro Garofalo
REUTERS
Matteo Salvini

"Ovo je povijesni trenutak", rekla je Marine Le Pen novinarima pred skup.

"Prije pet godina bili smo izolirani, ali danas, s našim saveznicima, napokon smo u poziciji da promijenimo ovu Europu", rekla je, prognozirajući da će novi desničarski savez biti treća najveća politička skupina u novom sazivu EP-a.

Ankete pokazuju da bi mogli biti četvrti, ali Le Pen očekuje da će im se pridružiti i neke druge stranke, uključujući mađarski Fidesz, koji je sada dio europskog mainstreama.

Mađarski premijer Viktor Orban javno je podržao Salvinija i obećao da će surađivati s njime nakon izbora, ali protivi se bilo kakvom savezu s Le Pen.

Krajnje desni savez dijeli općenite ciljeve vraćanja ovlasti državama članicama, suzbijanja imigracije i sprječavanja širenja islama. No često imaju različite socijalne i ekonomske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:42