NAGODBA S TUŽITELJSTVOM

SALVINIJEVA LIGA PRISTALA VRATITI NOVAC KOJI SU PRONEVJERILI 'Tri milijuna smo već vratili, ostalo ćemo u roku 76 godina'

 
Matteo Salvini
 Profimedia, TEMP Sipa Press

RIM - Krajnje desna stranka zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija, Liga, pristala je postupno otplatiti pronevjereni novac, u dogovoru s tužiteljstvom čime je okončan spor koji je mogao dovesti do zatvaranja stranke.

Liga bi trebala vratiti 49 milijuna eura pronevjerenog javnog novca za financiranje stranke u razdoblju od 2008. do 2010., no Salvini, ujedno ministar unutarnjih poslova, inzistira da stranka nema novca i da ne bi trebala plaćati za pogreške njegovih prethodnika.

I dok je Salvini u početku obećavao da će se usprotiviti zahtjevima za otplatom novca, odvjetnici njegove stranke dogovorili su vraćanje najmanje 600.000 eura na godinu, što znači da će Liga dug podmiriti za oko 76 godina s obzirom na to da su tri milijuna eura već vraćena.

"Pronašli smo ravnotežu i mogu reći da smo zaštitili interese države i također javni interes", rekao je glavni tužitelj Genove Francesco Cozzi za RAI radio.

U intervjuu za La7 TV u utorak, Salvini je rekao da će Ligini "zastupnici plaćati za moguća kaznena djela koja su prije deset godina počinili oni koji su bili prije njega."

Da nije postignut dogovor, Ligi bi prijetio bankrot, jer su sudovi naložili trenutačno zamrzavanje svih njezinih sredstava.

Nagađalo se i da će stranka promijeniti ime kako bi izbjegla sudske odluke.

Osnivač Lige i bivši vođa Umberto Bossi te jedan bivši rizničar stranke osuđeni su prošle godine zbog spornih 49 milijuna eura, no presuda još nije pravomoćna. Dio novca bio je iskorišten u privatne svrhe, a dio za političke, ali bez pravilno izdanih računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:30