UKRAJINSKI PLIJEN

Samo 5 najvećih ruskih gubitaka premašuje milijardu dolara: ‘Putin je bez ideja, bit će samo gore‘

Izračun je kao najbolniji i najveći gubitak ruske vojske ukazao na uništenje krstarice Moskva, zapovjednog broda Crnomorske flote

Krstarica Moskva

 Osinttechnical Twitter

Pet najskupljih vojnih gubitaka ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom invazije na Ukrajinu koštalo ga je više od milijardu dolara, prema izračunu Forbesa.

Izračun je kao najbolniji i najveći gubitak ruske vojske ukazao na uništenje krstarice Moskva, zapovjednog broda ruske Crnomorske flote vrijednog 750 milijuna dolara, koji je potonuo u travnju. Ukrajina tvrdi da je raketirala i potopila brod, a Rusija je tvrdila da je požar na brodu doveo do uništenja krstarice, prenosi Newsweek.

Ostala četiri najveća ruska gubitka su zrakoplov Iljušin IL-76 vrijedan 86 milijuna dolara, desantni amfibijski brod Saratov od 75 milijuna dolara, zrakoplov Su-30SM od 50 milijuna dolara i zrakoplov Su-34 vrijedan 40 milijuna dolara. Ukupan iznos premašuje brojku od milijarde dolara.

Forbes je također izračunao kako je od početka rata 24. veljače do 24. kolovoza, u točno pola godine ratnih sukoba, Rusija izgubila 12.142 komada opreme u vrijednosti od 16,56 milijardi dolara. Ukupni iznos, kako se ističe, ne uključuje ruske projektile.

Činjenica da je u srijedu, na datum kada je Ukrajina obilježila i Dan neovisnosti, također bila i polugodišnjica sukoba, velika je prekretnica u očekivanjima, budući da su mnogi vjerovali da će invazija rezultirati brzom ruskom pobjedom.

‘Znakovi napetosti‘

No, Ukrajina posljednjih tjedana koristi oružje koje isporučuje Zapad, uključujući američke moćne topničko-raketne sustave visoke pokretljivosti HIMARS, za izvođenje uspješnih napada na ruske ciljeve.

Dok Ukrajina bilježi određene uspjehe, Moskva navodno provodi i prisilna novačenja kako bi popunila rupe u svojim redovima, a također nudi novčane poticaje sadašnjim vojnicima kako bi ih motivirala da za borbu.

Umirovljeni američki general Barry McCaffrey u ponedjeljak je na Twitteru komentirao da je Putin "bez ideja" te da će gledati kako mu se situacija u ratu ubrzano pogoršava. Također je naveo da je Putinova vojska operativno posve zaglavila, dok Rusija kao cjelina "pokazuje znakove ozbiljne napetosti zbog rastućih vojnih gubitaka i ekonomske izolacije".

Za razliku od McCaffreyeve procjene, Kremlj nastavlja izražavati uvjerenje u svoje sposobnosti da uspije u svojoj, kako se to u Moskvi naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji". Ivan Nečajev, zamjenik direktora Odjela za informiranje i tisak Ministarstva vanjskih poslova Rusije, rekao je tijekom briefinga za novinare prošlog četvrtka da će ciljevi zemlje u Ukrajini biti postignuti.

"Tek kada (ruski ciljevi) budu postignuti, bit će moguće jamčiti mir, stabilnost i sigurnost u regiji", rekao je on.

Nije jasno koliki su ukrajinski gubici vojne opreme u usporedbi s ruskim. Kongresna služba za istraživanje navela je u izvješću krajem lipnja kako ukrajinski brigadni general Volodimir Karpenko procjenjuje da su neke jedinice ukrajinskih oružanih snaga pretrpjele gubitke do polovice svoje opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:54