PROCURIO VIDEO ULJEZA

Samostrelom želio ubiti kraljicu Elizabetu: ‘Ovo je osveta za masakr iz 1919.‘

Osumnjičeni je kazao da nije očekivao da će preživjeti napad na kraljicu

Ilustracija, muškarac koji puca iz samostrela i kraljica Elizabeta II

 Profimedia

Pojavio se jezivi video u kojem čovjek s maskom i samostrelom prijeti da će 'ubiti kraljicu', piše The Sun.

Smatra se da je to 19-godišnjak kojeg je na Božić naoružana policija zadržala u dvorcu Windsor. S osumnjičenim Jaswantom Singhom Chailom su postupili prema Zakonu o mentalnom zdravlju.

Jaswanta je video poslao prijateljima preko Snapchata 24 minute prije nego što su ga naoružani policajci uhitili na božićno jutro. Bio je 500 metara od kraljičinih privatnih apartmana, unutar dvorca. Chail, poznat kao Jas, bio je naoružan samostrelom, a preko ograde dvorca se popeo ljestvama od užadi.

U video isječku, Jas, odjeven u majicu s kapuljačom, drži sjajno crno oružje i obraća se kameri iskrivljenim glasom. Lice mu prekriva zlokobna bijela maska očito inspirirana Ratovima zvijezda, a i čitava njegova poruka upućuje na tu filmsku franšizu.

Osveta za pokolj iz 1919.?

On kaže: 'Žao mi je. Žao mi je zbog onoga što sam učinio i što ću učiniti. Pokušat ću ubiti Elizabeth, kraljicu kraljevske obitelji. Ovo je osveta za one koji su poginuli u masakru u Jallianwal Baghu 1919. To je također osveta za one koji su ubijeni, poniženi i diskriminirani zbog svoje rase. Ja sam indijski Sikh, Sith. Moje ime je bilo Jaswant Singh Chail, sada je moje ime Darth Jones.'

U Ratovima zvijezda, Sithi su neprijatelji Jedi vitezova i služe mračnoj strani Sile.

Masakr u Jallianwal Baghu, ili Masakr u Amritsaru, dogodio se u Indiji 1919. godine, kada su britanske kolonijalne trupe pucale i ubile između 379 i 1000 mirnih prosvjednika i ranile još 1200 ljudi.

Policija je potvrdila da sada analizira video u kojem se vidi i uokvirena slika negativca iz Ratova zvijezda Dartha Malgusa na zidu iza maskiranog muškarca.

Osumnjičeni je kazao da nije očekivao da će preživjeti napad na kraljicu.

U poruci poslanoj na Snapchatu uz video tinejdžer je napisao: 'Žao mi je svih onih kojima sam nanio nepravdu ili lagao. Ako ste ovo primili, moja smrt je blizu. Podijelite ovo s bilo kim i ako je moguće javite vijestima ako su zainteresirani.'

Unaprijed snimljeni video objavljen je u 8.06 ujutro na Božić. Naoružana policija uhvatila je 19-godišnjaka u 8.30 ujutro nakon što je aktivirao alarme i uočen na nadzornim kamerama.

Nesposoban za suđenje

Tinejdžer je procesuiran u skladu sa Zakonom o mentalnom zdravlju nakon što su ga liječnici proglasili nesposobnim za suđenje.

Najnovije otkriće The Suna o unaprijed poslanom videu otvara i dodatna pitanja o sigurnosnom incidentu.

Kraljica je u to vrijeme doručkovala i bila je obaviještena o provali zajedno s ostalim članovima kraljevske obitelji koji su bili prisutni u dvorcu.

Nejasno je kako je i kada uljez stigao do dvorca Windsor iz svog doma u Southamptonu.

Susjedi su kasnije prepričavali kako su ostali u šoku zbog uhićenja osumnjičenika i opisali kako je na sâm Božić njihova četvrt bila okružena policijom.

Policija je viđena kako ulazi i izlazi iz kuće u kojoj osumnjičeni živi s obitelji. Policijska vozila poredala su se uz cestu dok su šokirani stanari virili kroz prozore.

Jedan susjed je rekao: 'Bila je velika gužva i okupilo se mnogo policije. Sve nas je to uznemirilo, pogotovo jer je bio Božić. Ta obitelj je dosta povučena, ali znamo da tamo živi tinejdžer s mamom i tatom. Vidjeli smo priču o Windsoru u vijestima, ali nismo mislili da će naša ulica biti u središtu toga.'

'Darth Jones'

Osumnjičenik je zadržan pod sumnjom da je 'provalio u zaštićeno područje i posjedovao oružje za napad'.

Glasnogovornik policije je rekao: 'Čovjek je priveden, podvrgnut procjeni mentalnog zdravlja i ostaje pod brigom medicinskih stručnjaka. Istrage o svim okolnostima ovog incidenta provode specijalne službe metropolitan policije.'

Osumnjičenik je prvo odveden u lokalnu policijsku postaju jer su policija doline Temze i Metropolitanska policija Londona pokrenule zajedničku istragu.

Policija je naglasila da uljez nije ušao ni u jednu zgradu i da su 'sigurnosni protokoli pokrenuti odmah nakon što je muškarac ušao na teren'.

Jučer su se pojavili dodatni detalji o sigurnosnoj uzbuni.

Ljestve od užadi

Uljez je uhvaćen nakon što je aktivirao alarme dok je koristio ljestve od užadi kako bi prešao željeznu ogradu na Long Walk-u - nekoliko metara od Cambridge Gatea na spoju s Park Streetom.

Kraljica (95) bila je u svojim privatnim odajama gdje se pripremala za svoj prvi Božić bez pokojnog supruga princa Phillipa.

U dvorcu je bilo čak 20 članova obitelji. Smatra se da su među njima bili i Mike i Zara Tindall, princ Edward i supruga Sophie, princeze Beatrice i Eugenie i njihova djeca.

To je značilo da je dvorac već bio u stanju pripravnosti jer je mnogo članova kraljevske obitelji bilo na jednom mjestu u isto vrijeme.

Izvor je za The Sun rekao: 'Tip je aktivirao alarme gotovo odmah nakon što je prešao ogradu.'

Samo nekoliko minuta nakon što su policajci stigli, princ Andrew je viđen kako se vozi niz Long Walk u svom Range Roveru s časnikom zaštite.

Od svoje kuće u Royal Lodgeu trebao je voziti oko pet km kroz Cambridge Gate, ali je preusmjeren na drugi ulaz.

Sigurnost u dvorcu Windsor pojačana je nakon provale samozvanog 'terorista komičara'. Naime, Aaron Barschak uspio je ući na proslavu 21. rođendana princa Williama 2003. godine.

Otada su sigurnosni protokoli podignuti na novu razinu i provode se rutinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 13:43