PROTIV GAY BRAKOVA

'SAMOUBOJSTVO FRANCUSKOG POVJESNIČARA POLITIČKI JE ČIN ČIJA JE NAMJERA PROBUDITI NAROD'

 AFP

PARIZ - Ispred glavnog oltara slavne pariške katedrale Notre-Dame i pred gotovo 1500 šokiranih posjetitelja 78-godišnji povijesničar, esejist i teoretičar francuske krajnje desnice Dominique Venner izvadio je automatski pištolj i pucao si u usta.

Time je u utorak šokirao francusku javnost, ne samo zbog spektakulatnog i simboličkog čina samoubojstva u katedrali posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji, već i zbog činjenice što je to napravio u znak prosvjeda protiv usvojenog zakona kojim je u Francuskoj od prošlog tjedna i službeno legaliziran brak i usvajanje djece istospolnih osoba.

Njegov je čin izazvao brojne polemike. I dok je prema jednima ovo bio tek čin beznađa i protesta zbog izgubljenih uvjerenja, za druge je to bio očajan postupak ideologa i ekstremnog desničara na političkim marginama.

Ovaj je francuski povijesničar ostavio i oproštajno pismo u kojem je objasnio kako razlozi njegove radikalne odluke leže u pokušaju obrane tradicionalne obitelji i borbe protiv imigracije.

Samo nekoliko sati prije samoubojstva u svom posljednjem eseju ponovno je kritizirao najnoviji zakon o jednakosti te napisao kako su “potrebni novi spektakularni i simbolični potezi kako bi se odagnala pospanost i probudila sjećanja na naše porijeklo”.

Ovaj je veliki ljubitelj bio I strastveni kolekcionar oružja, a tijekom francuskog rata s Alžirom padobranac i pripadnik tajne vojne oružane organizacije (OAS) koja se protivila alžirskoj neovisnosti.

Samo nekoliko dana uoči najavljenog velikog prosvjeda protiv donesenog ‘zakona o jednakosti’ 26. svibnja, Venner je pozvao aktiviste da poduzmu sve mjere kako bi se zaštitio "francuski i europski identitet".

Očekivano, čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen odmah je reagirala i iskazala duboko poštovanje ocijenivši njegovo samoubojstvo “političkim činom” čija je namjera “probuditi francuski narod”. Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls ocijenio je događaj “dramom bez presedana”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:23