VAL PROSVJEDA

Samoubojstvo mlade učiteljice diglo naciju na noge: ‘Da samo znate što nam rade...‘

‘Optužuju nas da ne poštujemo njihovu dragocjenu djecu‘, rekla je jedna učiteljica

Minuta šutnje za učiteljicu

 Jung Yeon-je/Afp

Tragična smrt učiteljice u jednoj osnovnoj školi u Južnoj Koreji izazvala je masovne prosvjede njezinih kolega diljem zemlje. Prosvjetni radnici jedne od tehnološki najnaprednijih zemalja svijeta izrazili su gnjev zbog maltretiranja od strane roditelja svojih učenika koje doživljavaju u svakodnevnom radu.

Park Seo-yoon izjavila je kako učitelji u Južnoj Koreji znaju zašto je mlada kolegica počinila samoubojstvo.

- Svi smo imali slične probleme s roditeljima naših učenika. Svaki od nas doživio je pozive roditelja u kasno doba noći. Optuživali su nas da ne poštujemo njihovu dragocjenu djecu jer su kažnjeni zbog nesudjelovanja u nastavi, rekla je.

- Imali smo roditelje koji su vikali na nas jer nismo dali dodatne materijale učenicima koji nisu donijeli svoje, inzistirajući da se učenici koji ne rade zadaću ne bi trebali kažnjavati. Žalili su se jer neke učenike pohvalimo s tri rečenice, a druge s dvije, ispričala je za Guardian Park Seo-yoon, koja koristi pseudonim.

Učitelji su na prosvjedima izrazili frustracije jer ih zlostavljaju roditelji, ali i učenici. Traže bolju zaštitu za prosvjetne djelatnike.

image

Odavanje počasti preminuloj učiteljici

Jung Yeon-je/Afp
image

Učitelji prosvjeduju s natpisom ‘Otkrivanje istine je put do poštovanja‘

Jung Yeon-je/Afp
image

Osnovna škola u kojoj je pronađena mrtva učiteljica

Jung Yeon-je/Afp

Val prosvjeda pokrenut je nakon smrti 23-godišnje učiteljice koja je pronađena mrtva u školi u kojoj je bila zaposlena u Seulu. Navodno je počinila samoubojstvo zbog roditelja svojih učenika koji su je maltretirali.

Tisuće prosvjetnih djelatnika napustili su u ponedjeljak svoje učionice kako bi iskazali suosjećanje s njom, ali i drugim učiteljima koji su si oduzeli život.

Vlada je obećala da će provesti dubinske promjene kako bi se povećala prava nastavnika, ali prosvjedi će se vjerojatno nastaviti sve dok se ne usvoje ključne zakonske promjene. Traže usvajanje zakona kojim bi se učiteljima dao imunitet od tužbi roditelja za zlostavljanje djece. U petak se u Južnoj Koreji pojavila vijest o samoubojstvu još jednog učitelja osnovne škole kojega su, prema navodima sindikata, zlonamjerno optužili roditelji jednog učenika.

Obrazovni sustav Južne Koreje poznat je po superkonkurentnosti i visokom pritisku na učenike i učitelje. Dobre ocjene i diploma s prestižnih sveučilišta smatraju se u Južnoj Koreji ključnim za osiguravanje stabilnih i dobro plaćenih poslova. Zbog toga učenici koriste značajnu količinu energije na prijamnim ispitima za sveučilišta, što često podrazumijeva da učenik provodi sate u učenju, ali i značajna financijska ulaganja zbog dodatne edukacije.

Za vrijeme polaganja ispita u Južnoj Koreji je zabranjen gust promet, a čak se i prizemljuju zrakoplovi kako bi se učenike što manje ometalo. Zbog izloženosti takvom pritisku mnogi se odaju buntovničkom ponašanju, a u ekstremnim slučajevima događa se suicid.

image
Jung Yeon-je/Afp
image
Jung Yeon-je/Afp

Za jednu nastavnicu u srednjoj školi noćna mora počela je kada su se svi učenici vratili na nastavu nakon pandemije i online škole.

Događalo se da nisu donosili pribor za rad na nastavu, čak niti nakon nekoliko podsjetnika, pa je ona pokušala disciplinirati učenike naredivši im da stoje tijekom nastave. To ih nije potaknulo da sudjeluju u nastavi i vrate se na sjedalo, upravo suprotno: ometali su nastavu i stvarali buku, iskazujući nepoštovanje.

Roditelji su se žalili zbog takve kazne, što je dovelo do toga da je spomenuta učiteljica optužena za emocionalno zlostavljanje. Tvrdi da je suspendirana iz škole bez odgovarajuće istrage. Kada je tražila da se situacija razjasni na sastanku gdje bi bile prisutne sve suprotstavljene strane, takvi su zahtjevi odbijeni, rekla je.

Osjećala je da nema podršku ravnateljstva škole i nadležne obrazovne ustanove pa je uzela bolovanje. Zaprijetili su joj da će biti smijenjena nakon čega se našla u dugotrajnoj, skupoj i emocionalno iscrpljujućoj pravnoj bitci.

- Nakon više od godinu dana, sudac je presudio u moju korist i proglasio da nisam kriva. Unatoč takvoj presudi, ipak mi je nadležno ministarstvo izreklo stegovne mjere, što je u suprotnosti s nalazima istrage. Također, nisam dobila cijelu plaću, prisilili su me na premještaj, a prilika za napredovanje je propuštena. Još k tome, moje fizičko zdravlje se pogoršalo, a još uvijek patim od anksioznosti i emocionalnog stresa, ispričala je istaknuvši da slične probleme imaju mnogi njezini kolege.

Tvrdi da vapaj učitelja predstavlja očajnički čin da im se zajamči pravo na opstanak, Istinski se nadam da više nijedan učitelj neće morati trpjeti nepravdu koja se meni dogodila, rekla je.

image
Jung Yeon-je/Afp
image
Jung Yeon-je/Afp

Ministarstvo obrazovanje već je počelo poduzimati korake kako bi zaštitilo učitelje od roditelja zlostavljača. Obećali su da će pokrenuti novi sustav za odgovor na pritužbe u kojemu će roditeljima biti zabranjeno izravno kontaktirati učitelje.

Također je u planu inzistiranje na zakonskim izmjenama potrebnima za razlikovanje legitimnih postupaka učitelja od zlostavljanja djece te za pozivanje učenika i roditelja na odgovornost za kršenje prava učitelja.

Od ovog tjedna svaki roditelj koji telefonom nazove učitelja bit će obaviješten da se razgovor vjerojatno snima.

Učitelj Park Seo-yoon prepričao je za Guardian incident koji se dogodio s učenikom oštećenog sluha. Tvrdi da je jedan učenik jedva čujnim glasom šaputao uvredljive primjedbe iza leđa učenika s oštećenim sluhom kako bi bio siguran da ga nastavnik ne čuje.

Park je zamolio učenika da prestane s uvredama, no on je nastavio ometati učenika koji slabo čuje. Na kraju je završio s ukorom. Posljedica incidenta tijekom nastave bila je neočekivana. Park je iste noći primio telefonski poziv od roditelja učenika koji je ometao nastavu te ga je roditelj optužio da favorizira učenika s invaliditetom. Podnesena je službena žalba ravnatelju škole, a roditelj je optuženog učenika prebacio u drugu školu.

- Ravnatelj mi je rekao da sam trebao biti ljubazniji, a ja sam počeo preispitivati vlastitu ulogu učitelja.

Učiteljica u osnovnoj školi Kim Ji-soo komentira kako su proces ocjenjivanja učitelja, u kojemu sudjeluju i roditelji, te širenje tržišta privatnog obrazovanja stvorili okruženje u kojemu roditelji na učitelje promatraju samo kao pružatelja usluga.

- Bračni parovi obično imaju jedno ili najviše dvoje djece te su u potpunosti na njih usmjereni, s njima se identificiraju. Zbog toga im je teško prihvatiti svaku kritiku koja je upućena njihovoj djeci u školi. Shvaćaju to kao izravnu uvredu. Traže od učitelja da se ispričaju zbog navodnih nedjela, a zatim to snime i dopuste djeci da čuju. Ako mi se učitelj ne sviđa, podnose žalbu ili traže novog učitelja, kaže Kim ističući da se mnogi prosvjetni djelatnici nalaze u situaciji gdje izbjegavaju pravilno disciplinirati djecu.


Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:24