KONAČNO OSUĐEN

SAMOZVANI GURU KOJEGA ŠTUJU POPUT BOŽANSTVA RASKRINKAN KAO BRUTALNI SILOVATELJ Javlja se sve više njegovih žrtava: 'Bio je poput divlje zvijeri'

 
Gurmeet Ram Rahim Singh
 Profimedia, Alamy

Sudac Jagdeep Singh, koji je kontorverznog indijskog gurua Gurmeeta Ram Rahim Singha osudio u ponedjeljak na 20 godina zatvora za silovanje, nazvao ga je ‘divljom zvijeri koja ne zaslužuje milost’, piše BBC. Dodao je da njegove napade smatra ‘silovanjem u zatočeništvu’ te da zato zaslužuje maksimalnu kaznu.

Samoproglašeni guru proglašen je krivim za silovanje dviju žena, njegovih učenica, između 1999. i 2002. Tužitelj je tražio doživotni zatvor, a s optužbama za silovanje naknadno je istupilo 40 do 50 žena te se očekuje dodatna istraga ovog slučaja. Ram Rahim Singh odbacuje optužbe za ubojstvo u dva slučaja za što mu suđenje počinje idući mjesec.

Nakon što je prošlog tjedna proglašen krivim u nasilnim prosvjedima je u petak poginulo 38 ljudi. Sudac mu je u ponedjeljak kaznu izrekao u zatvoru. Rekao je da osuđenik zaslužuje maksimalnu kaznu jer ‘se postavio kao Božji čovjek i nemilosrdno je iskoristio svoj položaj i autoritet’.

- Žrtve su optuženog uzdizale na pijedestal, doživljavale ga kao Boga i štovale ga. Međutim, on je počinio grozan zločin i seksualno zlostavljao tako lakovjerne i slijepe sljedbenice, stajalo je u presudi.

Sudac je dodao da ovime želi poslati poruku i odvratiti sve ostale potencijalne gurue i zlostavljače.

Profimedia / Pacific Press / Anindito Mukherjee / Reuters
Ram Rahim Singh i njegovi pristalice

Singhovi odvjetnici tvrdili su da treba ići na blažu kaznu jer guru boluje od visokog krvnog tlaka, dijabetesa i ozbiljnih bolova u leđima, te da ‘poštuje zakon’, vodi bolnice i sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama.

Sudac je sve to odbacio rekavši: - Kad optuženik nije mogao poštedjeti ni vlastite učenike, već se prema njima ponio poput divlje zvijeri, ne zaslužuje nikakvu milost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:43