KORUPCIJA

ŠAMPANJAC, CIGARE S KUBE, KONTROLA NAD MEDIJIMA I ČAK 300 NAJAVLJENIH SVJEDOKA Benjamin Netanyahu na sudu zbog milijuna mita

Trebalo bi svjedočiti 300 svjedoka, zato će se proces vjerojatno rastegnuti godinama. Ovo mu je peti premijerski mandat, prijeti mu 10 godina
Benjamin Netanyahu (sredina)
 RONEN ZVULUN/POOL / AFP

Izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu danas je počelo suđenje u tri korupcijska slučaja. Optužen je za mito, prijevaru i zloporabu povjerenja. Suđenje je trebalo početi u ožujku, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođeno.

Optužnica je službeno podignuta u prosincu prošle godine u tri odvojena slučaja. U prvom slučaju optužen je za primanje mita poput skupih šampanjaca, kubanskih cigara i nakita od raznih milijardera u zamjenu za usluge.

Neka od imena koja se spominju su hollywoodski poduzetnik Arnon Milchan i australski vlasnik kockarnica James Packer, prenosi Guardian. Izraelcu Milchanu, koji je jedan od producenata filma “Pretty Woman” s Julijom Roberts, Netanyahu je pomogao da produlji američku vizu. Vrijednost darova koje je izraelski premijer primio procjenjuje se na 150 tisuća funti (oko 1,3 milijuna kuna).

Lov na vještice

U drugom slučaju Netanyahua se optužuje za kolaboraciju s najprodavanijim izraelskim novinama, Yedioth Ahronoth. Novine su dobile nalog pisati pozitivno o njemu i njegovoj obitelji, a u zamjenu im je Netanyahu “sredio” konkurenciju.

Treći, ujedno i najteži slučaj tiče se Netanyahuova oblikovanja javnog imidža. Premijer je navodno nudio poticaje u vrijednosti od 200 milijuna funti (oko 1,7 milijardi kuna) izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq u zamjenu za uredničku kontrolu njihove informativne web stranice Walla.

Netanyahu poriče sve optužbe i tvrdi da je riječ o “lovu na vještice”, pokušaju napada agresivne policije, ljevice, tužitelja i neprijateljski nastrojenih medija.

Pokušao je Netanyahu na sve načine izbjeći ovo suđenje. Prvo je predao zahtjev za imunitet izraelskom parlamentu Knessetu, a potom ga je povukao rekavši kako bi dobivanje imuniteta u parlamentu bio pravi “cirkus” i da ne želi sudjelovati u toj “prljavoj igri”. Nakon toga je pokušao izbjeći početak sudskog procesa, ali je sud naredio kako po zakonu optuženik mora prisustvovati čitanju optužnice i da se Netanyahu ne smije u tome razlikovati ni od jednog drugog izraelskog građanina. Nije mu uspjelo niti uvjeriti ih kako saslušanje nije u javnom interesu te se stoga ne bi trebalo prenositi na televiziji.

U optužnici se navode imena više od 300 potencijalnih svjedoka te će se suđenje vjerojatno otegnuti na nekoliko godina. U slučaju da bude osuđen, prijeti mu više od deset godina zatvorske kazne.

U međuvremenu, pošlo mu je za rukom sastaviti vladu nacionalnog jedinstva s protukandidatom na izborima, Bennyjem Gantzom iz stranke Plavo-bijeli. Vrhovni sud je odlučio početkom ovog mjeseca kako Netanyahu može voditi zemlju, iako se protiv njega vodi sudski postupak. Izraelci su morali tri puta u godinu dana izlaziti na prijevremene izbore nakon što ni Netanyahuova desna stranka Likud, ni Gantzov centristički savez

Plavo-bijelih nisu uspjeli formirati vladajuću koaliciju. Onda se završila 500-dnevna politička kriza. Gantz i Netanyahu prekinuli su rivalstvo i Knesset je potvrdio novu koalicijsku vladu. Gantz, koji je do prije tjedan dana tvrdio da nikad neće koalirati s Netanyahuom, odjednom se predomislio. Tvrdi kako je to učinio na zahtjev svojih birača koji tijekom koronakrize trebaju stabilnost.

Čarobnjak vlasti

Jedni Netanyahua, najdugovječnijeg premijera i prvog premijera u povijesti Izraela protiv kojeg je podignuta optužnica, zovu mađioničarem koji se svaki put novim trikom izvuče iz problema i dočeka na nogama. Za druge je on prevarant koji je na vlasti ostao uz pomoć prijevara i zastrašivanja te ga treba osuditi.

Psiholog Shaul Kimhi godinama proučava njegov način komuniciranja i za Al Jazeeru je rekao kako kod njega vidi sličnosti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji, inače, Netanyahua od milja zove “Bibi”. Netanyahu se uspješno koristi retorikom “mi protiv njih” i, pojačavajući strah od nepoznatog, uvijek traži krivca kojeg samo on može pobijediti.

Uspio je uvjeriti Izraelce kako postoji opasni ljevičarsko-arapsko-liberalni savez, a on je jedina sila koja ih sprečava da unište Državu Izrael. Na pitanje zašto i dalje glasaju za njega, njegovi birači kažu: “Ako nećemo za njega, za koga ćemo? Pokažite nam”.

Covid-19 i Benny Gantz uspjeli su spasiti sedamdesetogodišnjeg Netanyahua i ostaviti ga na vlasti, ali iz suđenja se, barem zasad, nije uspio izvući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2022 07:13