NOVI MANDAT

Sanchez će biti španjolski premijer još četiri godine, dao obećanja Kataloncima, ali i Baskima: ‘Dobit ćete status nacije‘

Najava Zakona o amnestiji dovela je do uličnih prosvjeda posljednjih dana. U četvrtak je oko parlamenta bilo 1.600 policajaca

Pedro Sanchez

 Javier Soriano/Afp

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez dobio je u četvrtak novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske, nakon što je za njegovu lijevu vladu glasalo 179 od 350 zastupnika u parlamentu.

Sáncheza su podržale lijeve i regionalne stranke Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka.

Protiv je bio 171 zastupnik desnih Narodne stranke i Voxa.

Španjolska, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, dobila je novu vladu nakon izbora održanih u srpnju.

"Želim zahvaliti svim političkim grupacijama na podršci da dobijem novi mandat i formiram koalicijsku vladu", rekao je 51-godišnji Sánchez.

On je uz potporu drugih stranačkih grupacija i sa 121 zastupnikom svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) premašio 176 potrebnih zastupnika za sastavljanje vlade nakon ustupaka regionalnim strankama.

Najava Zakona o amnestiji, kojim se oprašta zagovornicima neovisnosti organiziranje zabranjenog referenduma 2017., čime se obustavljaju kazneni progoni, dovela je do uličnih prosvjeda posljednjih dana.

image

Prosvjedi u Madridu

Pierre-philippe Marcou/Afp
image

Prosvjedi u Madridu

Pierre-philippe Marcou/Afp
image

Prosvjedi u Madridu

Pierre-philippe Marcou/Afp
image

Prosvjedi u Madridu

Oscar Del Pozo/Afp
image

Prosvjedi u Madridu

Oscar Del Pozo/Afp

U četvrtak je oko parlamenta bilo 1.600 policajaca koji su čuvali zgradu dok su zastupnici izglasavali novi mandat Sánchezu.

Sporazumi s partnerima

Pripremajući zakon o amnestiji za organizatore referenduma Sanchez je odbio prihvatiti dogovorni referendum o neovisnosti Katalonije, više puta ponovivši da je on suprotan ustavu Španjolske, no obvezao se razgovarati o njemu.

Također se obvezao na pregovore o tome da Katalonija samostalno prikuplja poreze i da samostalno upravlja prigradskom željeznicom.

Surađivat će i s katalonskom vladom na planu i olakšavanju povratka kompanija u Kataloniju, a koje su napustile tu autonomnu pokrajinu na sjeveroistoku, nakon tenzija nastalih 2017.

Obećao je i da će Katalonija, gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, više direktno sudjelovati u europskim i drugim međunarodnim institucijama.

Zbog toga je španjolska vlada već poslala zahtjev u Bruxelles da katalonski, baskijski i galješki jezik postanu službeni jezici Europske unije, uz već prisutni španjolski jezik.

Kako bi se ispunili svi uvjeti, dogovoreno je uspostavljanje komisije, gdje bi trebali sjediti i međunarodni predstavnici, a koja bi nadgledala provođenje sporazuma.

Time je Sanchez dobio potporu 7 zastupnika katalonske stranke JxCAT, a također i 7 zastupnika katalonske stranke ERC. Toj stranci, čiji je član katalonski premijer Pere Aragones, obećao je smanjenje duga Regionalnom fondu za likvidnost (FLA), što je državni fond koji odobrava kredite regijama i njihovim javnim poduzećima kada se nađu u financijskim poteškoćama. Dug Katalonije bio bi smanjen sa 73 milijarde na 58 milijardi eura.

Nacionalističkom bloku Galicije (BNG), lijevoj stranci koja zagovara samostalnost sjeverne pokrajine Galicije, obećao je smanjenje takvog duga za 20 posto.

Neke od ukupno 17 autonomnih pokrajina, koje su također dužne, poručile su da je takav sporazum nepravedan.

‘Baskija će dobiti status nacije‘

Baskijskoj nacionalističkoj stranci (PNV), umjerenoj stranci desnog centra koja podržava referendum o neovisnosti Baskije, ali ne inzistira na njemu, obećao je da će Baskija dobiti status "nacije".

Sanchezova stranka dosad je blokirala uvođenje tog statusa u baskijskom regionalnom parlamentu. Baskija bi trebala samostalno upravljati socijalnim sustavom i tako dobiti veću autonomiju.

To je naišlo na odobrenje i lijeve stranke EH Bildu, koja traži referendum o neovisnosti Baskije gdje živi 2,2 milijuna stanovnika, ali je bez njega podržala Sancheza.

image
Javier Soriano/Afp

Regionalnoj stranci Kanarskih otoka, gdje je pristižu brojni emigranti iz Afrike, obećao je pak veću financijsku pomoć.

Sanchez je prvi sporazum postigao sa svojim aktualnim koalicijskim partnerom Sumarom, skupinom manjih lijevih stranaka među kojima je Podemos. Njihovog 31 zastupnika pridobio je obvezavši se smanjiti radni tjedan s 40 sati na 37,5 bez smanjenja plaća radnicima. Dogovoren je i plan za smanjenje nezaposlenosti mladih, što je dugogodišnji problem Španjolske. Najavljeno je i jačanje javnog zdravstva.

Sanchez je ranije izjavio da su ovi sporazumi "jedini način" da Španjolska dobije novu vladu. Poručio je da će sporazumi omogućiti "suživot" svih Španjolaca u raznim dijelovima države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:20