U POSJETU SARAJEVU

Sánchezova poruka političarima u BiH: ‘Pokažite odgovornost, smanjite napetosti i retoriku podjela‘

Španjolski premijer kaže kako njegova zemlja snažno podupire teritorijalni integritet BiH i njezin ulazak u Europsku uniju

Pedro Sánchez

 JANEK SKARZYNSKI/AFP

Predsjednik vlade Španjolske Pedro Sánchez pozvao je u subotu u Sarajevu političare iz BiH na dogovor koji bi osigurao da ta zemlja bude funkcionalna i tako sama sebi otvori put ka članstvu u euroatlantskim integracijama, poručivši im da moraju pokazati odgovornost prema građanima.

Sánchez, koji slovi za dobrog poznavatelja prilika u BiH jer je ranije bio na diplomatskoj službi u Uredu visokog predstavnika (OHR), boravio je u prvom službenom posjetu toj zemlji u svojstvu španjolskog premijera.

Postaja je to na njegovoj regionalnoj turneji čiji je cilj potaknuti reforme i napredak država zapadnoga Balkana na putu ka članstvu u EU, a Sánchez je u BiH doputovao u trenutku kad tu zemlju potresa duboka kriza prouzročena prijeporima oko izmjena izbornoga zakona.

"Prvo je potrebno smanjiti napetosti i retoriku podjela, vratiti se odlučivanju u institucijama, naći dobra rješenja za otvorena pitanja što će uvijek imati potporu međunarodne zajednice i na kraju, moraju se imati u vidu interesi građana za boljim životom", poruka je koju je političarima u BiH poslao Sánchez.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, španjolski premijer novinarima je rekao kako je došao da bi podupro tu zemlju i jačanje demokracije, a da Španjolska snažno podupire teritorijalni integritet BiH i njezin ulazak u Europsku uniju.

Pozvao je političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i to još ove jeseni jer sve političke snage u Uniji žele deblokadu političkih procesa u BiH i njezinu stabilizaciju.

Pojasnio je kako je ipak prije toga potrebno usvojiti reformske zakone na kojima EU inzistira kao i osigurati demokratsku provedbu izbora u listopadu.

Dodao je kako razumije postojanje različitih interesa, no političari moraju pokazati odgovornost prema građanima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovore sa Sánchezom ocijenio je kao snažnu potporu europskim i reformskim naporima u BiH što bi trebalo osigurati stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"To je za BiH jako važno, posebice stoga jer će Španjolska 2023. predsjedavati Vijećem EU-a", izjavio je Džaferović, dodajući kako tad očekuje novi impuls za članstvo u Uniji nakon što BiH naredne godine, kako očekuje Džaferović, dobije kandidatski status.

"BiH se neće i ne može vraćati natrag", naglasio je te dodao kako su sve reforme u proteklih 27 godina provedene sukladno Dejtonskom sporazumu.

Nakon posjeta Sarajevu, Sánchez je otputovao u Mostar kako bi se tamo sastao s gradonačelnikom Marijem Kordićem, a programom posjeta predviđeno je da njih dvojica odaju počast i polože vijenac na spomen-obilježje španjolskim vojnicima koji su poginuli u BiH od 1992. do 1995. godine kao pripadnici zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2023 16:13