‘KLJUČNA PREKRETNICA‘

Šangaj objavio da nisu otkriveni novi slučajevi covida-19 izvan područja karantene

Prizori zatvorenih kuća i zgrada u najnaseljenijem kineskom gradu iz kojih građani ne mogu izići na naslovnicama su širom svijeta

Neki građani, koji su bili zatvoreni u kući više od mjesec dana, bijesni i ogorčeni, bore se kako da nabave hranu

 Hector RETAMAL/AFP

Šangaj je objavio da u petak nisu otkriveni novi slučajevi covida-19 izvan područja karantene, što je ključna prekretnica u borbi protiv virusa koji je paralizirao 25-milijunski grad.

Prizori zatvorenih kuća i zgrada u najnaseljenijem kineskom gradu iz kojih građani ne mogu izići na naslovnicama su širom svijeta u vrijeme kada većina drugih velikih gradova uči živjeti s koronavirusom.

Neki građani, koji su bili zatvoreni u kući više od mjesec dana, bijesni i ogorčeni, bore se kako da nabave hranu i druge dnevne potrepštine te su pokazali rijetko viđeno javno protivljenje strogoj vladinoj kontroli.

No, ako kampanja uspije, to bi značilo pobjedu pristupa nulte tolerancije kineskog predsjednika Xi Jinpinga prema covidu-19 u godini kada se očekuje da će osigurati treći mandat.

Premda šangajski gradski dužnosnici nisu govorili o prekretnici na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare, ona je bila pozdravljena na kineskim društvenim mrežama, a tekst 'Šangaj ima nultu transmisiju covida na razini zajednice' imao je više od 190.000 pregleda u subotu ujutro na platformi Weibo .

"Šangaj je konačno postigao nulu na razini zajednice!!! Neka se Šangaj probudi što prije!!", stoji u jednoj objavi. "Postoji nada da ćemo biti pušteni nakon svibanjskih praznika", piše u drugoj.

Izvan zatvorenih područja u Šangaju u petak nije bilo slučajeva zaraze, za razliku od četvrtka, kad je bilo 108 slučajeva. Drugi kineski gradovi pod karantenom počeli su ublažavati ograničenja nakon što su zaustavili prijenos izvan zatvorenih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 17:09