AMERIČKI DUŽNOSNIK

‘Sankcije djeluju! Znamo da se Rusija pokušava domoći opreme i novca, ali to joj ne ide‘

Vladimir Putin kaže da je zapadni ekonomski ‘blitzkrieg‘ propao, iako je priznao štete po ekonomiju vrijednu 1.8 trilijuna dolara

Vladimir Putin

 Alexey Maishev/Afp

Rusija pokušava, ali ne uspijeva zaobići zapadne sankcije na visokotehnološke proizvode za vojne svrhe i energetski sektor te se muči da osigura inozemno financiranje, rekao je u petak koordinator Sate Departmenta za sankcije James O‘Brien.

Europa, SAD, Kanada, Japan i Britanija uvele su sankcije Moskvi nakon invazije na Ukrajinu u veljači, blokirajući joj pristup deviznim rezervama, financijskim tržištima i naprednoj zapadnoj tehnologiji kako bi smanjili sposobnost Kremlja da vodi rat.

"Vidimo da sankcije djeluju", rekao je O‘Brien novinarima tijekom posjeta Bruxellesu radi razgovora s europskim dužnosnicima. "Znamo da se Rusija pokušava domoći opreme i novca. Ali to joj ne ide".

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je zapadni ekonomski "blitzkrieg" propao, iako je priznao štete po ekonomiju vrijednu 1.8 trilijuna dolara.

Neki europski dužnosnici zabrinuti su zbog toga da bi Kina i Indija mogle pomoći Moskvi da zaobiđe sankcije tako što joj prodaju opremu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, no O‘Brien kaže da je Rusija pokušala, ali nije uspjela doći do materijala na taj način.

"Rusija je u situaciji da mora kupovati od nepoznatih trgovaca po nesigurnim cijenama i opremu nepoznate kvalitete. Moderna se ekonomija tako ne može voditi", istaknuo je.

Dodao je da će zapadne zemlje jačati pritisak na Moskvu idućih mjeseci tako što će "krpati rupe" u sankcijama i usredotočiti se na "slabe točke" ruskog gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:30