SOVJETSKI OLDTIMER

Sankcije grizu: Rusima očajno fali moderna oprema, nećete vjerovati čime ‘osuvremenjuju‘ svoje prastare tenkove...

Modifikacija starih modela tenkova uzrokovana je ruskim gubicima na bojištu, ali i zapadnim sankcijama.

Ruski tenk T-62 u Ukrajini

 Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia

Rusi iz vojnih skladišta vade prastaru sovjetsku opremu i na tenkove postavljaju termalne nišane koji datiraju još iz hladnoratovske ere, piše magazin The War Zone.

Kako tvrde, gotovo antikni ruski tenk T-62M opažen je na ukrajinskom ratištu s termalnim nišanom starim više od nekoliko desetljeća. Gotovo šezdeset i dvije godine otkako je prvi T-62 ušao u aktivnu službu sovjetske armije, ruska vojska, piše The War Zone, modificira taj sada već zastarjeli model tenka.

Svoje tvrdnje osnažuju fotografijom koja je osvanula na Twitter računu "Ukrajinski tragač za oružjem".

Rusija je, kažu, svoje zastarjele tenove T-62 rasporedila u Ukrajini još prošlog proljeća, a u listopadu je objavila plan za modernizaciju čak 800 tih tenkova proizvedenih davnih dana. Osnovni T-62M model datira iz 1983. godine, a obavještajna služba NATO-a prvi je put primijetila nadograđeni model tijekom sovjetskog rata u Afganistanu.

The War zone piše kako T-62 nije jedini ruski tenk koji je na ukrajinskom bojištu opažen sa zastarjelom optikom. U siječnju su, naime, osvanule fotografije veće pošiljke tenkova T-72B s jednostavnim, starim nišanima.

Forbes je također pisao da su Rusi opremili određeni broj tenkova T-80 inferiornim sustavom 1PN96. S obzirom na to da su mnogi tenkovi T-62 morali biti ponovno aktivirani iz skladišta, modifikacija je vjerojatno uzrokovana značajnim ruskim gubicima na bojištu, a posebno sankcijama koje utječu na sposobnost Rusije da proizvodi moderne elektroničke komponente.

Zbog velikih problema koji su nastali u vojnom opskrbnom lancu, bliski Putinov suradnik i bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev još je lani prilikom posjete tvornici tenkova dužnosnicima vojne industrije zaprijetio da će biti uhićeni ako ne riješe probleme u opskrbi ruskih trupa u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:53