BARBARSKA INVAZIJA

Sankcije ne pomažu, civili ginu, a Putina nije briga: Europi preostaje još samo jedna opcija

Ruski čelnik pokazao se itekako imunim na moralni bijes ostatka svijeta, a etiketa ratnog zločinca nimalo ga ne zabrinjava

Vladimir Putin

 EyePress News/EyePress via AFP

Gnjev Zapada, nove sankcije i obećano najmodernije oružje došli su prekasno za zvjerski ubijene civile u Ukrajini. Stotine njih likvidirane su u barbarskoj ruskoj invaziji predvođenom predsjednikom Vladimirom Putinom. Mučne scene koje su prošloga vikenda obišle svijet podsjećaju na strašne zločine koje su nacisti počinili nad Ukrajincima u Drugom svjetskom ratu.

Ukrajinski civili vlastitim životima plaćaju zbog Putinove opsjednutosti hladnoratovskim poniženjem koje je Rusija doživjela, dok ostatak svijeta sa zgražanjem zaziva da se Rusija pozove na odgovornost zbog monstruoznih zločina u Ukrajini. Europska unija i Ukrajina pokrenule su novu istragu o ubojstvima civila u Buči, gdje su tijela pronađena razbacana po ulici. Istodobno, članovi američkog Kongresa apeliraju na predsjednika Joea Bidena da ubrza dostavu oružja u Ukrajinu, a EU je pod sve većim pritiskom da u potpunosti prekine uvoz ruske nafte i ugljena.

Biden je u ponedjeljak pozvao na dodatne sankcije i suđenje Putinu za ratne zločine.

- Možda se sjećate da su me kritizirali jer sam Putina nazvao ratnim zločincem. On jest ratni zločinac. Ovaj tip je brutalan - izjavio je američki predsjednik, a prenosi CNN.

No užasna tragedija civila u Ukrajini samo pokazuje da sve mjere koje je Zapad nametnuo Rusiji očito nisu dovoljne. Malo je vjerojatno da će Zapad u kratkom vremenskom roku uspjeti zaustaviti Putinovu zločinačku kampanju, pogotovo jer se ruski čelnik pokazao itekako imunim na moralni bijes ostatka svijeta. A s obzirom na razmjere već počinjena pokolja, koji uključuje napade na stambene blokove, bolnice i skloništa, čini se kako je Putin već odavno prešao točku svake suzdržanosti.

Nove kazne za Rusiju počele su se razmatrati nakon što su tijekom vikenda u javnost procurile mučne fotografije ubijenih civila u Buči. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je kako će se gori zločini u njegovoj domovini tek otkriti.

- Već postoje informacije o tome kako bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima Kijevske, Černjihivske i Sumske oblasti agresori su počinili strahote kakve mještani nisu vidjeli niti za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina - izjavio je Zelenski.

Najstrože sankcije ikad, kulturna, diplomatska, gospodarska i sportska izolacija Rusije još nisu zaustavile moćnika iz Kremlja. Putin je u Rusiji i dalje na sigurnoj političkoj poziciji i čini se kako ga nimalo ne zabrinjava to što je označen kao ratni zločinac. Šanse da mu se sudi vrlo su male, osim ako u Rusiji ne dođe do drastične promjene na političkom planu.

Rusija i dalje negira svaku odgovornost za zločine u Ukrajini - štoviše, tvrde kako je sve inscenirano od strane samih Ukrajinaca.

Naoružan najvećim svjetskim zalihama nuklearnih bojevih glava, Vladimir Putin shvaća kako Zapad zapravo nije voljan izravno intervenirati u Ukrajini i riskirati katastrofalan sukob s Rusijom. Zona zabrane letova iznad Ukrajine i dalje nije uspostavljena, a vojne akcije kojima bi se spasili civili, poput onih kojima smo svjedočili na Kosovu ili u Libiji, neizvedive su upravo zbog činjenice što ruski predsjednik svijetu ozbiljno prijeti i nuklearnim oružjem.

Osamdeset godina nakon što su diktatori poput Adolfa Hitlera u Njemačkoj ili Josifa Visarionoviča Staljina u Sovjetskom Savezu širili teror unutar i izvan svojih zemalja, Putin stvara novi horor za 21. stoljeće - on je jednostavno diktator kojega je trenutačno nemoguće zaustaviti. Sve sankcije koje su dosad nametnute ruskom gospodarstvu i oligarsima dugoročno možda i mogu imati makar neki slabašan učinak, ali očito su podbacile kao sredstvo odvraćanja od ratovanja.

Ruski čelnik očito je spreman tolerirati i velike žrtve među vlastitim vojnicima koji su suočeni s herojskim otporom ukrajinskih snaga. Iako se čini kako je ovaj rat zasad bio svojevrsna vojna, diplomatska i ekonomska katastrofa za Rusiju, koja nije uspjela postići ključne ciljeve, invazija i dalje može biti perverzan uspjeh za Putina ako mu je cilj jednostavno uništiti što je moguće veći dio Ukrajine i stvoriti pobjedničku paradu za ruske državne medije.

Svakim danom sve više se poziva i na stvaranje neke vrste formalnog mehanizma kako bi se ruski čelnici pozvali na odgovornost za ratne zločine. Bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u ponedjeljak za CNN kako je ova invazija najveća katastrofa u Europi od Drugog svjetskog rata i da zaslužuje pravosudni sustav sličan Nürnberškom suđenju nacističkim ratnim zločincima.

- Moramo se odmah pripremiti. Moramo hitno pokrenuti neku vrstu zajedničke istražne skupine kako bismo priveli Putina pravdi i strpali ga iza rešetaka - izjavio je.

No je li uopće moguće stati na kraj Vladimiru Putinu? Rusija bi sigurno stavila veto na svaki pokušaj uključivanja Ujedinjenih naroda u glasovanje u Vijeću sigurnosti. Kina bi također nastojala opstruirati svaki pokušaj nametanja odgovornosti za kršenje ljudskih prava s obzirom na vlastitu represiju nad ujgurskim muslimanima koju su Sjedinjene Države već proglasile genocidom.

No dok se Putin zasad čini neuhvatljivim, to ne znači da se Rusi na nižim položajima u lancu zapovijedanja ne mogu istražiti, iako Međunarodni kazneni sud u Haagu ne vodi suđenja u odsutnosti. Ipak, spomenuta organizacija već vodi istrage u Ukrajini, koja je prihvatila njezinu nadležnost iako nije članica suda.

Novi, potencijalno značajan udarac Rusiji mogao bi doći iz Europe jer Europska unija već izrađuje nove sankcije. Tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao zabranu uvoza ruskog ugljena i nafte u EU, no ostaje dvojbeno hoće li i druge velike sile, uključujući Njemačku, ići tako daleko s obzirom na energetsku krizu i prijeteću inflaciju. Zabrana uvoza ruskih energenata definitivno bi označila napredak u "izgladnjivanju" financiranja rata u Ukrajini. No i dalje ostaju dva vrlo važna pitanja: je li Putin uopće ranjiv na pritisak bilo koje vrste i koliko još ukrajinskih civila mora umrijeti dok on napokon ne postane ranjiv?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:45