SKANDAL NA PRESICI

Sanna Marin i Jacinda Ardern ‘oprale‘ novinara pred svima: ‘Biste li nas pitali to da smo muškarci?‘

Čelnice Novog Zelanda i Finske suočile su se s novinarom koji ih je upitao jesu li se sastale jer su slične dobi i interesa

Susret Sanne Marin i Jacinde Ardern

 Diego Opatowski/AFP

Na konferenciji za novinare u Aucklandu, novinar novozelandske radijske mreže Newstalk ZB izazvao je pravi mali skandal upitavši finsku premijerku Sannu Marin i njezinu novozelandsku kolegicu Jacindu Ardern za razlog njihova susreta i razgovora. "Mnogi će se ljudi pitati jeste li se vas dvije upoznale samo zato što ste sličnih godina i imate puno zajedničkih stvari", sugerirao je novinar.

Marin i Ardern odgovorile su da su se upoznale jer su premijerke, a ne zato što su obje mlade, ženske čelnice zemalja. Ardern je upitala bi li se muški čelnici suočili s istim pitanjem. "Zato što se dvije žene ne sreću samo zbog njihova spola", rekla je, kako prenosi BBC. Ardern je čak prekinula pitanje, rekavši da se pita "je li itko ikada pitao Baracka Obamu i Johna Keya jesu li se upoznali jer su bili iste dobi".

Bivši američki predsjednik Barack Obama i bivši novozelandski premijer John Key rođeni su u razmaku od nekoliko dana 1961. godine. "Mi, naravno, imamo veći broj muškaraca u politici, to je realnost. Budući da se dvije žene susreću, to nije samo zbog njihova spola", dodala je 42-godišnja Ardern.

Pitanje novinara izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi korisnici Twittera označili su ga seksističkim, dok je jedan novozelandski novinar odgovor Jacinde Ardern nazvao "ubojitim".

Do ovog je incidenta došlo četiri mjeseca nakon što je Sanna Marin dospjela na naslovnice diljem svijeta jer su na internetu objavljene snimke njezinih privatnih zabava.

Podrška Irankama i Ukrajini

Kritičari su je tada optužili da je neodgovorna i da je neprimjereno da se premijerka tako ponaša, bez obzira što se radi o privatnom vremenu, dok su drugi ocijenili da negodovanje ima korijen u seksizmu.

Upitana o tom pitanju u to vrijeme, Jacinda Ardern rekla je kako se ne želi miješati u unutarnja pitanja druge zemlje, ali je sugerirala da su kritike na račun Sanne Marin bile preoštre.

Ardern je nakon neugodnih trenutaka na konferenciji govorila o trgovinskim odnosima između zemalja, dodajući da je "naš današnji sastanak prilika... (da) stvarno iskoristimo gospodarske prilike između naše dvije zemlje. Naš je posao da to unaprijedimo, bez obzira na spol", zaključila je.

image

Susret Sanne Marin i Jacinde Ardern

Diego Opatowski/AFP

Sanna Marin, koja ima 37 godina, složila se i rekla da su se upoznali "jer su premijerke". Marin je na Novom Zelandu na svojoj prvoj službenoj turneji u toj zemlji i prva je finska premijerka koja je posjetila tu zemlju.

Tijekom svog bilateralnog sastanka, dvije čelnice su izjavile da su razgovarale o više važnih pitanja, uključujući globalnu gospodarsku krizu i troškove života.

Jacinda Ardern je rekla da njih dvije dijele "snažnu predanost" podrške Ukrajini nakon ruske invazije te da je međunarodni poredak temeljen na pravilima na koja se njihove zemlje oslanjaju i koja su sada pod pritiskom zbog sukoba.

Razgovaralo se i o nedavnim prosvjedima u Iranu. "Također sam trenutačno zabrinuta zbog situacije u Iranu... hrabre žene koje prosvjeduju protiv zakona i sigurnosne situacije žena u Iranu, moramo zajednički posvetiti ovakvim pitanjima", rekla je Marin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:28