PUŠTENI U PROMET

Sarajevo dobilo nove, moderne tramvaje: Imaju Wi-Fi i klimu, izgled stolaca odabrali građani, a na njima neće biti reklama

Novi tramvaji opremljeni su suvremenom opremom, radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta

Novi tramvaji u Sarajevu

 Adnan Šteta/FACEBOOK

Prva tri Stadler tramvaja u četvrtak su od 06:50 sati počeli prometovati sarajevskom prugom, a prve putnike na Ilidži dočekao je ministar prometa u Kantonu Sarajevo, Adnan Šteta.

"Ovo je veliki dan za sve koji vole ovaj grad. Presretan sam što vidim zadovoljne putnike, što sam dio još jednog ogromnog projekta za naše Sarajevo. Zaslužili smo najbolje od javnog prijevoza, ovi tramvaji to zaista jesu. Kupljeni su novcem svih građana, čuvajmo ih i neka nam traju", rekao je Šteta, a prenosi portal Klix.ba.

Naveo je da su novi tramvaji opremljeni suvremenom opremom, radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta. Posjeduju klima uređaje, sistem za brojanje putnika, Wi-Fi, USB priključke za mobilne telefone i u potpunosti su prilagođeni osobama s invaliditetom. Videonadzor unutar i izvan vozila omogućit će veću sigurnost putnika i sigurnosnu kontrolu u vozilima.

"Stolce, koji se nalaze u tramvaju, izabrali su građani Kantona Sarajevo na Danu otvorenih vrata Ministarstva prometa KS. Građane smo uvijek pitali što je potrebno, sa strukom smo analizirali sva moguća rješenja i donosili odluke - jer moj poslodavac su svi građani Kantona Sarajevo. Zahvaljujući svim prijedlozima, neumornom radu mnogih uključenih strana, mi danas imamo novu prugu, nove linije, nove trolejbuse, nove tramvaje.. I ne stajemo ni dalje", rekao je Šteta.

Dodao je da se isporuka tramvaja odvija u skladu s planiranom dinamikom. Plan je da u travnju u prometu budu još dva, u svibnju još četiri tramvaja, a preostalih šest u lipnju, srpnju i kolovozu. Tako će do početka sljedeće školske godine svih 15 tramvaja biti u prometu, piše Klix.ba.

"Na novim sarajevskim tramvajima neće biti reklama. Tramvaji su prošli ispitivanja i testiranja, koja će biti prilagođena na sve tramvaje pri isporuci i primopredaji tramvaja kako bi po završetku primopredaje odmah mogli biti u prometu. U ranijem periodu vozači tramvaja prošli su obuke s predstavnicima tvrtke Stadler u Poljskoj i Sarajevu", zaključio je Šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:57