VIRTUALNI PRIDE

Sarajevo pod strogim mjerama sigurnosti zbog okupljanja 15 LGBTI aktivista, sutra online parada

Na skupu su organizatori zastavama, porukama i transparentima ukazali na probleme članova LGBTI zajednice u BiH
Detalj s prošlogodišnje Parade ponosa u Sarajevu
 Elvis Barukčić/AFP

Svega petnaestak LGBTI aktivista uz snažnu policijsku zaštitu okupilo se u subotu ujutro u središtu Sarajeva uz transparente i zastave duginih boja uoči sutrašnje druge povorke ponosa koja će biti održana online zbog opasnost od širenja koronavirusa.

Zbog zabrana koje su uvele vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi spriječile širenje epidemije koronavirusa jutros nije bilo šetnje, nego su se pripadnici LGBTI zajednice okupili ispred Historijskoga muzeja u Sarajevu. Iako je bio nazočan vrlo mali broj sudionika, velike policijske snage su osiguravale ovaj skup, te je bio zabranjen pristup svim drugim građanima glavnoga grada Bosne i Hercegovine. Na tome skupu su organizatori ukazali na probleme članova LGBTI zajednice u BiH.

Tijekom ovoga performansa mahali su zastavama i transparentima pozivajući na ostvarenje jednakih prava u društvu.
Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field u posebnoj objavi istaknuo je kako su pripadnici ove zajednice suočeni s diskriminacijom u društvu.

„Veliki broj LGBTI osoba se suočava sa uznemiravanjem i zlostavljanjem u njihovim svakodnevnim životima, na radnim mjestima, ograničenjima u pogledu mjesta na koja mogu ići i sa kime se viđaju. Budite sretni ako se ne suočavate sa takvim svakodnevnim izazovima – svi se trebamo nadati da će doći dan kada takve vrste prosvjeda nisu nikome više potrebne“, rekao je veleposlanik Field.

Tijekom sutrašnjeg dana najavljeno je održavanje virtualnog okupljanja LGBTI zajednice što će biti Druga bosanskohercegovačka parada ponosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:30