NEOBIČAN ZAHTJEV

SARDINIJI JE DOSTA ITALIJE Stanovnici otoka: 'Prodajte nas Švicarcima, želimo biti morski kanton'

 Getty Images

Sardiniji je dosta Italije, pa su pokrenuli kampanju da ih se proda Švicarskoj, a tisuće stanovnika ovog drugog po veličini mediteranskog otoka podržali su inicijativu da postanu 'Morski kanton'.

Kampanja je započela uoči nedavnih lokalnih izbora kada je kao znak prosvjeda protiv političara Andrea Caruso pozvao svoje sugrađane da ponište svoj glasački listić tako da na njemu napišu Morski kanton ili Canton Marittimo. Naravno, nisu uspjeli poništiti izbore, ali kampanja se nastavila i na Facebooku putem grupe Canton Marittimo kojoj strelovito raste broj likeova kojih je trenutačno oko četiri tisuće.

Caruso objašnjava kako je Sadinija uvijek pokušavala izboriti neovisnost, ali ni pod jednim od njihovih vladara tijekom stoljeća Sardinija nije uspjela 'iskoristiti svoju zemlju za svoju korist' , što bi im autonomija koju bi dobili kao 27. švicarski kanton omogućila. Naravno, kampanja je šala i Caruso priznaje kako bi otcijepljenje od Italije bilo protivno ustavu, ali brzo rastuća potpora svakako šalje zanimljivu poruku.

Caruso kaže kako i Švicvarci podupiru njegovu ideju o tome da dobiju morsku obalu te je već kreirao i 'pošvicarenu' varijantu sardinijske zastave sa četiri glave Maura smještene oko švicarskog križa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:41