POLITIČKI PRIJEPORI

ŠAREC DOBIO PODRŠKU EKSTREMISTA ZMAGE JELINČIČA Slovenski ljevičari i desničari niječu tajni dogovor za izglasavanje državnog proračuna

Marjan Šarec
 Srdjan Zivulovic/File Photo / REUTERS

Slovenski premijer Marjan Šarec zanijekao je u ponedjeljak da je kao šef koalicijske vlade lijevog centra "kupio" glasove nacionalističke desnice kako bi osigurao izglasavanje državnog proračuna za iduću godinu.

Nakon što je stranka Ljevica (L) koja s devet glasova osigurava u parlamentu većinu vladi kojoj nije službeni koalicijski partner krajem tjedna objavila da neće glasovati za vladin proračun, oglasio se predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, rekavši da će podržati proračun radi normalnog funkcioniranja države.

Parlament je u ponedjeljak započeo dvotjednu raspravu o proračunskim dokumentima o kojima će glasovati idućeg mjeseca, a Šarec je prilikom predstavljanja u uvodnoj raspravi u parlamentu novinarima rekao da nije istina da je "kupio" glasove ekstremne desnice i da Jelinčiču "ništa nije obećao" kao nagradu za njegovu potporu.

Oglasio se i Jelinčič, rekavši da su nagađanja da ga je predsjendik slovenske vlade "kupio" jednostavno "obična glupost".

"Radi se o potezu spašavanja države koja je u svojevrsnom grču", naveo je kao motiv svog priklanjanja vladajućima.

"No, neki govore da su nas kupili jer su sami navikli na korupciju, dok drugi računaju da bi proračum mogao pasti, te računaju na nove prijevremene izbore ili nove kombinacije s preslagivanjem koalicije", kazao je čelnik slovenskih nacionalista.

Šarec je novinarima kazao da pet stranaka u lijevo-liberalnoj koaliciji trebaju uložiti dodatni napor da bi se došlo do kompromisa o proračunu jer su sredstva za potrošnju ograničena i da bi pad proračuna možda mogao dovesti do vladine krize, te najavio nove razgovore s koalicijskim partnerima.

Kako navode slovenski mediji, Demokratska stranka slovenskih umirovlenika (DESUS) od Šareca traži dodatnih 50 milijuna eura za izvanredno povećanje mirovina u idućoj godini, na što premijer za sada ne pristaje, te je najavila da će suprotno koalicijskom dogovoru u parlamentarnu proceduru dati svoje amandmane na proračun, a u zadnji je trenutak od amandmana odustala stranka Alenke Bratušek (SAB) iako i ta stranka umirovljeničku populaciju smatra važnim dijelom svog glasačkog tijela.

Šarec je priznao da u odnosu pet stranaka koje sudjeluju u njegovoj manjinskoj vladi postoje napetosti, ali je u ponedjeljak isključio scenarij koji bi u vezi proračunskih neslaganja mogao voditi prema prijevremenim izborima.

Priznao je međutim da je najviše problema s Ljevicom (L) bez čijih bi glasova proračun teško mogao biti prihvaćen ako se ne osiguraju dodatni glasovi iz oporbe.

Ta je stranka ukidanje nekih socijalnih potpora u idućoj godini nazvala odstupanjem od programskog sporazuma koji je sklopljen između Ljevice i stranaka vladajuće koalicije.

Ljevica je u subotu počela prikupljati potpise za peticiju za ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja već početkom iduće godine, na što Šarec ne pristaje i traži za ispunjenje tog obećanja više vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:57