OPASNI NARKO KARTELI

Šarićeva banda pala je na isti način kao i klan Velje Nevolje: Jedan čovjek bio im je ‘pismonoša‘

FBI im je podvalio kriptiranu aplikaciju, a kriminalni klanovi nisu znali da će doći do poruka o zločinima koje su počinili

U suradnji s hrvatskom policijom u Beogradu je provedena akcija privođenja pripadnika kriminalnih organizacija osumnjičenih za teška kriminalna djela.

 CROPIX

Kriminalna grupa koju je, kako se sumnja, predvodio Darko Šarić zbog izvršenja najtežih kaznenih djela, razotkrivena je i "pala" na isti način kao i ozloglašeni klan Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, koji je optužen za sedam svirepih ubojstava u Srbiji, piše srbijanski Blic.

Vijest da je ponovo uhićen Darko Šarić, koji se nalazio u kućnom pritvoru dok mu se iznova sudi za krijumčarenje više od pet tona kokaina, odjeknula je sredinom tjedna kao "bomba". Vrlo brzo je postalo jasnije da se Šariću ovaj put, uz krijumčarenje droge, na teret stavlja i organiziranje ubojstva. I to njegove nekada "desne ruke" i čovjeka koji je naslijedio posao s drogom kada se on predao srpskim pravosudnim organima - Milana Milovca zvanog Cigla.

image

Uhićenja u Beogradu

CROPIX

Veza između dva najopasnija i najmoćnija čovjeka srpskog podzemlja, Veljka Belivuka i Darka Šarića, datira godinama unazad, piše Blic. Ali nakon Šarićeva "pada", njihova veza sve je jasnija, a način na koji su obojica raskrinkani je - isti.

Klan Veljka Belivuka, za koji se govorilo da drži osiguranje svih većih klubova i restorana u Beogradu, ali i da na taj način u njih distribuiraju drogu, te da su "strah i trepet" na ulicama Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji, konačno je "pao" u veljači prošle godine.

Međutim, lista jezivih zločina kriminalne grupe koju je Belivuk predvodio sa svojim najboljim prijateljem Markom Miljkovićem, razotkriven je nekoliko mjeseci prije toga. FBI je tada Srbiji dostavio poruke koje su pripadnici ovog klana slali preko "Skyja", kriptirane aplikacije za koju su smatrali da je sigurna za obavljanje ovakvih poslova. Međutim, ono što klan Velje Nevolje, kao ni drugi moćni ljudi podzemlja diljem svijeta nisu znali, je to da je dvije godine ranije FBI napravio lažni "Sky". Nazvali su ga "Anom" i podvalili ga kriminalcima kao "najsigurnije sredstvo komunikacije" u koje nitko ne može upasti. Kriminalci širom svijeta, pa tako i oni u Srbiji i regiji, su nasjeli...

image

Uhićenja u Beogradu

CROPIX

Dugo prikupljani dokazi o jezivim zločinima

Preko ove aplikacije na svojim satelitskim telefonima otvoreno su razgovarali o zločinima, planirali nove i razmjenjivali dokaze o izvršenima.

Tada je FBI prikupljao dokaze i razotkrivao tko se nalazi iza kojeg telefona i šifriranog imena. Kada su prije više od godinu dana prikupljeni podaci o stravičnim zločinima klana Velje Nevolje, ti podaci su dostavljeni organima u Srbiji te je počelo pripremanje akcije uhićenja.

Na ovaj način prikupljeni su neki od najvažnijih dokaza protiv ovog klana - fotografije žrtava vezanih i vidno mučenih, fotografije njihovih tijela nakon što su ubijeni, a onda i fotografije isječenih dijelova njihovih tijela na gomili. Pripadnici ovog klana su se osjećali toliko moćno i sigurno da su čak pozirali s dijelovima tijela ubijenih, njihovim glavama pa su i te fotografije međusobno razmjenjivali ili ih slali svojim "neprijateljima" kao upozorenje.

image

Uhićenja u Beogradu

CROPIX

Nakon što su ulovili pripadnike klana, neki od njih pristali su surađivati s Tužiteljstvom za organizirani kriminal te su ispričali sve o zločinima - kako su planirani, kako izvršeni, tko je sudjelovao u kojem segmentu i slično. Na ovaj način su prikupljeni dokazi i fotografije, a potkrijepljeni su i njihovim svjedočenjima i priznanjima.

Na isti način sada je razotkrivena i kriminalna grupa koju je, kako se sumnja, predvodio upravo Darko Šarić. Poruke, koje su razmjenjivali pripadnici ove kriminalne grupe, ukazuju na to da su mjesecima pratili Milana Milovca zvanog Cigla, nekada najbližeg Šarićevog suradnika, a potom i isplanirali njegovu likvidaciju. Razlozi za naručivanje "Ciglinog" ubojstva su ti što je održavao kontakte s glavnim dilerima kokaina iz Ekvadora i nije ih htio podijeliti sa suradnicima iz Srbije i Hrvatske te je postao smetnja koju su odlučili "smaknuti".

Šarac organizirao ubojstvo Milovca

Prema navodnom dokumentu hrvatskog državnog odvjetništva, u koji je Blic imao uvid, ubojstvo Milovca u Ekvadoru organizirali su, također uhićeni hrvatski državljani Petar Ćosić zvani Šarac i nepoznata osoba s kojom je bio u kontaktu preko tajne aplikacije za komunikaciju "Sky". Zbog uključenosti u likvidaciju, uhićen je i izvjesni Manuel Vulić, također državljanin Hrvatske.

U dokumentu je opisano na koji način su pripadnici ove kriminalne grupe, preko aplikacije "Sky", planirali ubojstvo Milana Milovca zvanog Cigla. U dogovore preko aplikacije "Sky" bili su uključeni Petar Ćosić Šarac, Manuel Vulić, kao i nekoliko drugih osoba koje su se krile iza nadimaka "Kronos", "Feniks" i "Korleone". Sumnja se da se iza nekog od ovih nadimaka kriju uhvaćeni Šarić i njegov odvjetnik Dejane Lazarević, koji je također priveden.

- Petar Ćosić je "neimenovanu osobu" preko Skyja obavještavao o sadržaju razgovora koje je vodio s Milanom Milovcem, a u kojima je ovaj iskazivao izrazitu netrpeljivost prema "neimenovanoj osobi" te osobama iz njegovog okruženja, nakon čega je donesena odluka da bude ubijen. Manuel Vulić bio je zadužen za provjeru kretanja Milovca na teritoriji Ekvadora, za pronalazak ubojica - navodi se u dokumentu u koji je Blic dobio uvid.

Za "troškove" realizacije likvidacije, kako je zaključeno prema porukama koje su razmjenjivali, bio je zadužen korisnik "Skaja" koji se krio iza nadimka "Kronos".

"S osobom pod nadimkom 'Korleone', dogovorili su da za novčanu naknadu, s ciljem utvrđivanja svakodnevnog kretanja Milana Milovca i njegove adrese boravišta u Ekvadoru, kako bi izabrali najbolje mjesto za likvidaciju, da ga prati i pronađe ubojice", navode hrvatski istražitelji, prenosi Blic.

Milovca su pratili, a sve informacije o njemu razmjenjivali preko Skaja.

"Komentirali su koliko vremena provodi u teretani, koji automobil vozi, kako bi utvrdili koji je najbolji trenutak za likvidaciju. Potom je Manuel Vulić angažirao dvije osobe kako bi Milovca lišile života", otkriva izvor Blica.

Pokušaj likvidacije realiziran je 13. studenog 2020. godine. Tada su, po ranije napravljenom planu, dvoje ubojica na motoru presreli Milovca i u njega ispalili veći broj hitaca.

image

Uhićenja u Beogradu

CROPIX

Telefoni isti kao kod Veljinog suradnika

Kako doznaje Blic, Darko Šarić je koristio i satelitske telefone. Kod njega je policija pronašla isti telefon kao onaj koji je prije nekoliko mjeseci pronađen u ćeliji Marka Miljkovića, desne ruke Velje Nevolje.

- To su telefoni koji se mogu u nekim trenucima izvući iz mreže praćenja kojom su obuhvaćene mafijaške grupe. Ti telefoni ne potpadaju pod samu mrežu mobilne telefonije, što otežava službama da ih prate. Mogu sjesti u automobil odvesti se bilo gdje te uspostaviti kontakt s bilo kim u svijetu tko posjeduje takav telefon. Veza ide preko satelita. Ukoliko ne postoji visoka mjera tajnog praćenja oni mogu uspostaviti kontakt s kim god hoće. Tako su prenošene značajne informacije - objasnio je stručnjak za Blic.

Šarić i Belivuk imaju zajedničkog odvjetnika

Još jedna bitna veza između Šarića i Belivuka je njihov zajednički odvjetnik, Dejan Lazarević, koji je uhićen u akciji sa Šarićem.

Odvjetnik Dejan Lazarević već je godinama poznat kao branitelj osoba osumnjičenih za najteža kaznena djela iz područja organiziranog kriminala. Nakon što je zastupao Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keku, preuzeo je i zastupanje kriminalnog klana Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja.

Uz same vođe klana, Velje Nevolje i Marka Miljkovića, Lazarević zastupa i druge osumnjičene za najteža kaznena djela. Na listi njegovih klijenata je i Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, koji je u bijegu od prošle godine. Smatra se da je Zvicer bio direktno nadređen Velji Nevolji i Marku Miljkoviću.

Nazovi L da bi poslao poruku

Godinama se pričalo da je Lazarević više od običnog branitelja. Govorio se da se radi o "konsiljereu", osobi koja savjetuje ključne ljude u piramidi osumnjičenih za organizirani kriminal, ali i da je zadužen za održavanje komunikacije između osoba na različitim nivoima u toj piramidi.

Kako Blic saznaje, Lazarević je sada osumnjičen da je bio zadužen za prenošenje poruka i održavanje lanca komunikacije između osumnjičenih za članstvo u organiziranoj kriminalnoj grupi. Daljnji tijek kaznenog postupka trebao bi pokazati spominje li se, i koliko puta, njegovo ime u presretnutim telefonskim porukama i pozivima koji su doveli do ove međunarodne policijske akcije i novog uhićenja Darka Šarića.

Usprkos svim ovim optužbama, u prošlosti protiv Lazarevića nije bilo službenih postupaka, niti dokaza - sve do prije dva mjeseca. Tada je spominjan tijekom istrage oko unošenja telefona u Centralni zatvor, koji je završio kod Marka Miljkovića, zvanog Mesar. Protiv Lazarevića se također vodila istraga zbog poticanja na lažna prijavljivanja i iznošenja lažnih navoda u medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:05