NE VOLI USELJENIKE

Sarkozy ponovo šokirao javnost: U Francuskoj ima previše stranaca

Dosadašnji francuski predsjednik u ispitivanjima javnog mijenja trenutačno zaostaje za socijalističkim kandidatom Francoisom Hollandeom.

PARIZ - U Francuskoj ima previše stranaca i sustav za njihovu integraciju sve lošije i lošije funkcionira - izjavio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tijekom TV debate u kojoj je branio svoj plan kojim želi prepoloviti broj ulazaka u zemlju. Naravno, ukoliko ga nanovo izaberu idućeg mjeseca, javlja BBC .

Dosadašnji francuski predsjednik u ispitivanjima javnog mijenja trenutačno zaostaje za socijalističkim kandidatom Francoisom Hollandeom. Osim toga, za konzervativne glasače se bori sa snažno desnom kandidatkinjom Nacionalnog fronta Marine le Pen.

- Useljavanje bi moglo biti blagodat za Francusku, no treba biti značajnije kontrolirano kroz stože kvalifikacije potrebne za stanovanje - istaknuo je Sarkozy, čiji je otac mađarski useljenik u Francusku.

Dodao je kako bi useljenicima koji su u Francuskoj posljednjih deset godina ukinuo i neka prava, poput određenih isplata novca.

Sarkozy je i otprije poznat po svojim kontroverznim komentarima o rasnim i useljeničkim problemima, inače tematici koja vrlo snažno dijeli francusku javnost. Tijekom 2005., neposredno prije prosvjeda u Parizu, mlade je delinkvente u pariškim predgrađima opisao kao 'ološ'.

- Ako budem ponovo izabran smanjit ću broj useljenika u Francusku sa 180 tisuća godišnje na 100 tisuća te namjeravam uvesti strožu kontrolu pristupa i dobivanja socijalne pomoći - istaknuo je Sarkozy.

U svojem je predsjedničkom mandatu Sarkozy već 'progurao' neka stroža useljenička pravila, među kojima je i kontroverzna deportacija brojnih romskih obitelji .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:58