SKANDAL U FRANCUSKOJ

Sarkozy pritvoren: mora otkriti tajnu o Gadafijevu novcu u srebrnim koferima

 
Nicolas Sarkozy i Carla Bruni-Sarkozy
 REUTERS

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, sada u političkoj mirovini, priveden je kako bi francuskim istražiteljima odgovorio na pitanja o financiranju njegove predsjedničke kampanje 2007. godine.

Sarkozy će odgovarati na pitanja o tome je li dobivao protuzakonite strane donacije, ni manje, ni više nego od ubijenog libijskog diktatora Moamara Gadafija. Sarkozy je optužen da je primio milijune eura od Gadafijeva režima.

Istraga od 2013.

Sarkozy je 2007. pobijedio na izborima i bio na čelu Francuske do 2012. godine. Priveden je na ispitivanje u policijsku stanicu u Nanterreu, u sjeverozapadnom Parizu. To je najbombastičniji politički financijski skandal u nekoliko desetljeća. Sarkozy je s gnušanjem zanijekao optužbe, nazivajući ih “grotesknima”.

Istraga o protuzakonitom Sarkozyjevu financiranju otvorena je 2013. godine. Jučerašnji Sarkozyjev posjet policijskoj stanici bilo je njegovo prvo ispitivanje o slučaju otkako je otvorena istraga.Istražitelji još nisu nikoga proglasili osumnjičenim, no među zločinima koji se istražuju su korupcija, trgovina utjecajem, krivotvorenje, zloupotreba javnih sredstava i pranje novca.

Godinu prije otvaranja istrage istraživački novinarski portal Mediapart objavio je dokument za koji su tvrdili da ga je potpisao visoki libijski dužnosnik. Riječ je bila o odobrenju isplate 50 milijuna eura “potpore” Sarkozyjevoj kampanji. Mediji su objavili još nekoliko izvješća koja potvrđuju optužbe koje Sarkozy poriče. Tako je 2014. francuska televizija France 3 objavila audiosnimku intervjua s Gafadijem iz 2011. godine. Gadafi je tvrdio da je financirao kampanju te da je “on učinio Sarkozyja predsjednikom”. Bivši libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa potpisao je izjavu u kojoj tvrdi to isto.

Tada predsjednik, Sarkozy je lobirao da EU nametne sankcije Gadafijevu režimu, odnosno da zamrzne sva sredstva koja obitelj Gadafi ima na inozemnim računima te tražio da prestane paljba libijskog režima protiv civila.

Kaos u Libiji

U veljači je poručio da “Gadafi mora odstupiti”. Do kraja godine Gadafi je bio mrtav, a Libija uvučena u kaos kojemu se još ne vidi kraj. Bezvlađe u toj sjevernoafričkoj zemlji dovelo je do enormnog porasta broja pokušaja izbjegličkih i migrantskih opasnih i često smrtonosnih prelazaka Mediterana.

No, prije dvije godine francusko-libanonski biznismen Ziad Takieddine, kojega britanski Telegraph naziva “dobavljačem oružja”, optužio je Sarkozyja da mu je donio Gadafijevu donaciju u srebrnim aktovkama. Tvrdio je da je Sarkozy od Gadafija uzeo pet milijuna eura. Takieddine je ujak Amal Alamuddin, odvjetnice i supruge glumca Georgea Clooneyja.

Sarkozy je dosad odbijao sve optužbe na svoj račun. On i njemu bliski bivši ministar Claude Guéant tvrdili su da je dokument koji je objavila francuska televizija falsifikat. No, na sudu je poslije utvrđeno da su neki od dokumenata vjerodostojni pa su korišteni u istrazi započetoj prije pet godina.

Uhićenik u Britaniji

Uz Sarkozyja, francuska je policija jučer ispitivala Bricea Hortefeuxa, Sarkozyjeva političkog saveznika, isto tako zbog Libije, piše agencija Reuters pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Istražitelji će uskoro poslušati što im ima reći francuski poslovni čovjek Alexandre Djouhri koji je možda bio karika u lancu i poslužio kao kanal za prebacivanje novca. Uhićen je u Velikoj Britaniji, a tamošnji sudac mu je odobrio jamčevinu. Idući mjesec održat će se saslušanje o njegovu izručenju u Francusku.

Jacques Chirac osuđen je zbog korupcije i lažnog zapošljavanja

Ako bude osuđen, Nicolas Sarkozy neće biti prvi francuski predsjednik u toj situaciji. Naime, bivši predsjednik Jacques Chirac proglašen je krivim zbog korupcije. Dobio je dvije godine uvjetne kazne zbog pronevjere javnog novca dok je bio gradonačelnik Pariza. Chirac je koristio javna sredstva kako bi financirao svoju Republikansku stranku (na čijem je čelu bio i Sarkozy).

Za mnoge je podignuta optužnica i osuđujuća presuda protiv veterana francuske politike i vještog diplomata Chiraca bila iznenađenje. On je bio prvi francuski predsjednik koji se nakon Drugoga svjetskog rata našao na optuženičkoj klupi.

Tada 79-godišnji Chirac zbog zdravlja nije sudjelovao na suđenju jer su liječnici utvrdili da pati od ozbiljnih problema s pamćenjem.

Sud ga je osudio u dva povezana slučaja. Jedna se optužnica odnosila na otvaranje fiktivnih radnih mjesta u stranci RPR na čijem je čelu bio dok je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine. Osuđen je još za pronevjeru javnih sredstava, zloupotrebu povjerenja i sukob interesa. Chirac je cijelo to vrijeme nijekao krivnju.

Odlučujući o kazni, sud je u obzir uzeo njegovu dob, zdravlje i status bivšeg šefa države. Njegovi su odvjetnici tražili da se slučaj odbaci jer nije bilo moguće dokazati namjeru, no sud je odbio zahtjev navodeći da njegovu krivnju dokazuje kontinuirano i opetovano prakticiranje protuzakonitog financiranja stranke. (A.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:41