OPTUŽUJUĆI DOKUMENTI

Sarkozy za kampanju od Gadafija dobio 50 milijuna eura

Nicolas Sarkozy dobio je od nekadašnjeg libijskog čelnika Moamara Gadafija čak 50 milijuna eura za financiranje svoje kampanje na izborima 2007., kada je izabran za francuskog predsjednika, tvrdi jedan internetski portal koji je objavio i dokumente koji to navodno dokazuju.

Sumnjivi posjeti

Neovisni istraživački internetski portal Mediapart objavio je tajne dokumente francuske vlade iz 2005. U dokumentima, koje je sastavio francuski odvjetnik i stručnjak za terorizam Jean-Charles Brisard kao povjerljiva izvješća za francusku vladu, tvrdi se da su bliski suradnici Sarkozyja, u to vrijeme ambicioznog ministra unutarnjih poslova u vladi Jacquesa Chiraca koji je pripremao svoju predsjedničku kandidaturu, putovali u Libiju kako bi osigurali sredstva za kampanju. U Libiju je iz istog razloga navodno putovao i Sarkozy. Jedno od tih putovanja, koje se prema dokumentima dogodilo 6. studenoga 2005., rezultiralo je time da je “financiranje kampanje N.S. potpuno riješeno”, kako stoji u objavljenim izvješćima. Prema francuskim zakonima, takvo financiranje kampanje je nezakonito.

Mediapart tvrdi da je novac došao do Sarkozyja pranjem preko bankovnih računa u Panami i Švicarskoj. Pri tome je švicarski račun otvoren na ime sestre Jean-Francoisa Copea, čelnika vladajuće konzervativne UMP stranke i jednog od najbližih suradnika francuskog predsjednika.

Posrednik na sudu

Glavnu ulogu u pranju novca, tvrdi Mediapart, imao je libanonski trgovac oružjem Ziad Takieddine, čovjek koji je u više navrata već posredovao u poslovima između arapskih totalitarnih režima i francuskih političara. Takieddine je trenutačno predmet istrage koja se vodi zbog ilegalnog financiranja predsjedničke kampanje 1995. nekadašnjeg premijera Edouarda Balladura. Trgovac oružjem navodno je preko svojih provizija isplaćenih za poslove s Pakistanom i Saudijskom Arabijom prao novac koji je onda korišten za financiranje Balladurove kampanje, piše Mediapart. Veliki broj medija u svojim komentarima o novinarskim otkrićima francuskog portala nije propustio podsjetiti na svojedobne izjave Saifa al-Islama Gadafija u vrijeme zapadne intervencije protiv režima njegova oca u kojima je prozivao francuskog predsjednika, glavnog zagovornika vojnog rješenja u Libiji.

“Prije svega želimo da nam taj klaun vrati novac koji mu je dao libijski narod. Financirali smo mu kampanju da bi nam mogao pomoći, ali nas je razočarao. Imamo dokaze i spremni smo sve otkriti”, govorio je tada Gadafijev sin. Moamar Gadafi je inače u prosincu 2007. posjetio Francusku uz najviše državne počasti, što je tada izavalo negativne reakcije u većem dijelu slobodnog svijeta.

Raste mu popularnost

Inače, jučer je objavljeno prvo predizborno istraživanje prema kojemu Sarkozy ima prednost u odnosu na svog socijalističkog suparnika Francoisa Hollandea uoči prvog kruga predsjedničkih izbora 22. travnja. Ifop/Fiducial istraživanje dalo je Sarkozyju 28,5 posto potpore u odnosu na 27 posto koje ima Hollande. Prema istom istraživanju, u drugom krugu Hollande bi ipak trebo pobijediti Sarkozyja sa 54,5 posto osvojenih glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:24