SKANDAL U FRANCUSKOJ

SARKOZYJEVE TAJNE Carla mu je prigovarala zbog novca, dok je on pokušavao potkupiti suce

Nakon objave Sarkozyjevih razgovora ne samo da birači nisu kaznili stranku bivšeg predsjednika, već je ona uspješnija nego ikad

Osim što su francuski socijalisti izgubili vlast u 150 gradova gdje su ponovno na vlast došli konzervativno desni UMP-ovci (Unija za narodni pokret), posljednji lokalni izbori ostat će zapamćeni i po velikoj aferi i objavljenim snimkama telefonskih razgovora koje opasno terete bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja (UMP). Iako sam Sarkozy nije bio kandidat na lokalnim izborima, spekulira se kako je namjera objavljivanja u javnosti ovih snimki bilo oslabljivanje njegovih šansi za povratak u politiku. Opozicijski UMP je, unatoč najnovijim Sarkozyjevim aferama, na izborima ostvario zavidne rezultate i preuzeo vlast u mnogim čak i tradicionalnim socijalističkim uporištima te su se afere, prije svega zbog nesnalaženja i loše komunikacije socijalista s javnošću, okrenule protiv vladajućih, što je u konačnici nakon izbornog debakla rezultiralo smjenom premijera i rekonstrukcijom vlade.

Bijesna Carla

Afera oko bivšeg šefa države je uoči izbora bilo mnogo. Gotovo svakodnevno u raznim su medijima objavljivani transkripti koji su dokazivali njegovu uključenost u korupcijske afere, ali i pokušaje utjecaja na suce.

Prvi dio afere prisluškivanja jednog od najomraženijih, ali mnogima ipak omiljenog i dalje neprežaljenog francuskog političara počeo je još u ožujku kada su satirični tjednik Le Canard Enchaîné i news portal Atlantico krenuli s objavom serije razgovora između Sarkozyja i njegovih bliskih suradnika. Razgovore je tajno snimao jedan od Sarkozyjevih najbližih suradnika i savjetnika Patrick Buisson. On se pak, nakon objave u medijima, branio da su mu ovi tajno snimljeni razgovori ukradeni. Prvi objavljeni razgovori nisu otkrili ništa revolucionarno i pogubno za bivšeg predsjednika. Tek snimke nastale na sastancima tijekom posljednje godine Sarkozyjeva predsjedničkog mandata. Snimke otkrivaju kako su se supružnici Sarkozy često svađali te kako je Carla Bruni nerijetko prigovarala da joj suprug ne zarađuje dovoljno.

“Mislila sam da sam se udala za lovatora” poruka je s jedne od snimki sadašnje gospođe Sarkozy, Carle Bruni. “Mislila sam da se udajem za nekoga s primanjima... Zbog tebe sam odustala od unosnih ugovora koje, umjesto mene, sada dobivaju Sharon Stone, Julia Roberts i Julianne Moore”, žalila se Carla, a Sarkozy pred kolegama ironično dodao: “U našem braku ona je hranitelj obitelji, obogatio sam se oženivši je”.

Darak od Gadafija?

I dok se javnost zabavljala odnosima između bivšeg šefa države i bogate pjevačice, glumice i bivše manekenke, tri dana kasnije uslijedile su nove, po Sarkozyja ozbiljnije objave. Ugledni politički dnevnik Le Monde objavljuje dijelove razgovora Sarkozyja i njegova odvjetnika Thierryja Herzoga koji dokazuju da je bivši šef države pokušao utjecati na suce u slučajevima korupcije u koje je bio upleten. Nakon što je lani pokrenuta istraga vezana uz 50 milijuna eura koje je bivši šef države navodno primio od bivšeg libijskog diktatora Moamara Gadafija, a koje je iskoristio za financiranje predizborne kampanje 2007., Sarkozyju je, ispostavilo se prema pisanju Le Mondea, punih osam mjeseci prisluškivan telefon.

Sudačka pomoć

Istražitelji su na taj način otkrili da je bivši šef države, nakon sumnji u prisluškivanje, koristio drugi mobilni telefon i lažni identitet “Paul Bismuth”.

A nakon prisluškivanja istražitelji su utvrdili da je Sarkozy do važnih insajderskih informacija dolazio upravo zahvaljujući jednom od najviših francuskih sudaca, 67-godišnjem Gilbertu Azibertu. Utjecajni sudac Azibert, koji je često etiketiran kao poštovatelj desnice te je u vrijeme Sarkozyja i njegova prethodnika Chiraca obnašao visoke sudačke funkcije, osumnjičen je da je diskretno obavještavao prijatelja Sarkozyja o aferi u kojoj ga se teretilo da je iskoristio nemoć bogate nasljednice tvrtke L’Oréal Liliane Bettencourt te da je od nje uzimao novac koji je koristio za kampanju 2007.

Pozicija u Monaku

Utvrđeno je da su Sarkozy i njegov prijatelj Herzog preko zajedničkog prijatelja, suca Vrhovnog suda Aziberta, redovito bili obavješćivani o tijeku postupka protiv bivšeg šefa države protiv kojega je u ovom slučaju u međuvremenu odbačena optužnica kao neutemeljena. Očekivano utjecajni sudac to nije radio besplatno. Za informacije o slučaju sudac je od Sarkozyja navodno očekivao protuuslugu - visoku poziciju u Monaku. Otkriće ovih razgovora tjednima je treslo francuski politički vrh. Nakon što je postalo jasno da istraga protiv Sarkozyja traje osam mjeseci, u javnosti se postavilo pitanje koji su ključni članovi vlade znali za njezin sadržaj te za prisluškivanje. Jedino je bivši francuski premijer Jean Marc-Ayrault priznao da je znao za prisluškivanje, dok su tadašnji ministar unutarnjih poslova Manuel Valls (sadašnji francuski premijer) te još aktualna ministrica pravosuđa Christiane Taubira to opovrgnuli.

Skandal bez presedana

Sarkozy je odbacio sve optužbe, a Azibert ipak nije imenovan na visoku sudačku poziciju u Monaku, što bi svakako moglo koristiti Sarkozyjevoj obrani u nastavku slučaja.

Još nije poznato hoće li se ova saznanja uopće moći koristiti u nastavku istrage budući da je riječ o informacijama do kojih su istražni suci došli prisluškivanjem razgovora Sarkozyja i njegova odvjetnika, a što je nezakonito budući da mu je time ugroženo pravo na obranu i pretpostavku nevinosti.

Afera prisluškivanja još nije dobila sudski epilog. Istraga je u tijeku, malo se toga službeno potvrdilo. Upletenost Sarkozyja u slučajeve korupcije povlači se po medijima još od njegova gubitka na prošlim izborima, no činjenica kako su ovo dosad najozbiljnije optužbe koje bi, dokažu li se istinite, mogle uništiti njegove ambicije da se vrati u politiku i kandidira na predsjedničkim izborima 2017. Nakon ovih objava Sarkozy je osudio curenje informacija u javnosti te, unatoč spekulacijama o povratku, ponovio kako nema namjeru vraćati se u politiku. Istodobno je još jednom negirao upletenost u bilo koju od brojnih afera.

O aferi prisluškivanja poznati francuski odvjetnik hrvatskih korijena Ivan Jurašinović kaže kako je riječ o neviđenom skandalu francuske visoke politike. - Nikad dosad nije zabilježeno da bivši šef države pokušava utjecati na jednog od sudaca Vrhovnog suda. Ako se utvrdi da su optužbe istinite, onda je ovo bez presedana najveći skandal francuske Pete Republike. No, s druge strane, suci će se trebati očitovati o načinima prikupljanja dokaza jer je, prema zakonu, svaki građanin nevin dok mu se ne dokaže suprotno te svatko ima pravo na obranu. To znači da bi dokazi prikupljeni na temelju razgovora Sarkozyja i njegova odvjetnika mogli biti proglašeni ništavnima.

‘Zbog mene se Le Figaro prodao 122 posto bolje’

Zbog objave snimljenih razgovora Sarkozyja i njegova odvjetnika Herzoga u medijima, Sarkozy se prvi put nakon gubitka izbora obraća javnosti. U emotivnom pismu Le Figaru Sarkozy komentira prisluškivanje njegovih telefonskih razgovora te ustvrđuje da su takvim procedurama pogaženi osnovni principi Republike. “Dugo sam izbjegavao javne istupe, ali moja dužnost bila je prekinuti šutnju. Učinio sam to jer su, zbog nevjerojatnog nasilja i nedostatka skrupula, narušena temeljna načela naše Republike”, poručio je bivši šef države francuskim građanima te dodao: “Prisluškivali su me od rujna 2013. za navodna djela korupcije koja datiraju iz 2007. Ali prisluškivali su me ne zato jer raspolažu nekim dokazima, nego zato jer su se nadali da će ih tek pronaći.”

Metode prisluškivanja kojima je bio podvrgnut Sarkozy je usporedio s metodama političke policije bivše Njemačke Demokratske Republike, a Francusku je usporedio s diktaturom. Nakon objave pisma Sarkozy je, prema pisanju lista Le Point, bio vrlo zadovoljan rezultatima. - Le Figaro je bio rasprodan. Prodajem! Prodaja im je porasla za 122 posto! 355.000 posjetitelja koji su platili na njihovoj stranici! Dva milijuna lajkova na Facebooku - govorio je Sarkozy svojim prijateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:09